Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten makaron z kurczakiem jest idealnym pomysłem na ciepły posiłek podczas zabieganego tygodnia. Do jego wykonania możesz użyć surowej piersi z kurczaka lub pieczonego drobiu z poprzedniego obiadu. Potrawa będzie miała świeższy charakter, jeśli dorzucisz dużą porcję ulubionych ziół.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6974
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2926
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 798
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 559
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6974
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2926
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 798
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 559
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron do poziomu al dente. Następnie odcedź i odstaw (na wszelki wypadek zachowaj odrobinę wody z gotowania makaronu). Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż kurczaka, aż się zarumieni i nie będzie surowy w środku. Odłóż mięso na talerz.
Na tę samą patelnię włóż kolejną łyżkę masła i wrzuć posiekany czosnek. Podsmażaj, mieszając, uważając, aby nie zrobił się brązowy. Następnie dorzuć pokrojoną w piórka lub półplasterki cebulkę i smaż, aż warzywa zaczną pachnieć. Dodaj sok i skórkę z cytryny, a po chwili wlej bulion, wymieszaj i gotuj. Na koniec dorzuć kawałki kurczaka i wlej śmietankę. Pamiętaj, aby wybrać taką śmietanę, która ma wyższą zawartość tłuszczu, ponieważ sok z cytryny prawdopodobnie spowoduje ścięcie sosu. Zagotuj sos, wyłącz palnik, wsyp tarty parmezan i dokładnie wymieszaj. Na koniec dorzuć ugotowany wcześniej makaron oraz drobno posiekaną zieleninę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Makaron z kurczakiem wykładaj na talerze, posyp startym parmezanem i podawaj.