Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten makaron z kurczakiem jest idealnym pomysłem na ciepły posiłek podczas zabieganego tygodnia. Do jego wykonania możesz użyć surowej piersi z kurczaka lub pieczonego drobiu z poprzedniego obiadu. Potrawa będzie miała świeższy charakter, jeśli dorzucisz dużą porcję ulubionych ziół.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12170
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12170
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron do poziomu al dente. Następnie odcedź i odstaw (na wszelki wypadek zachowaj odrobinę wody z gotowania makaronu). Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż kurczaka, aż się zarumieni i nie będzie surowy w środku. Odłóż mięso na talerz.
Na tę samą patelnię włóż kolejną łyżkę masła i wrzuć posiekany czosnek. Podsmażaj, mieszając, uważając, aby nie zrobił się brązowy. Następnie dorzuć pokrojoną w piórka lub półplasterki cebulkę i smaż, aż warzywa zaczną pachnieć. Dodaj sok i skórkę z cytryny, a po chwili wlej bulion, wymieszaj i gotuj. Na koniec dorzuć kawałki kurczaka i wlej śmietankę. Pamiętaj, aby wybrać taką śmietanę, która ma wyższą zawartość tłuszczu, ponieważ sok z cytryny prawdopodobnie spowoduje ścięcie sosu. Zagotuj sos, wyłącz palnik, wsyp tarty parmezan i dokładnie wymieszaj. Na koniec dorzuć ugotowany wcześniej makaron oraz drobno posiekaną zieleninę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Makaron z kurczakiem wykładaj na talerze, posyp startym parmezanem i podawaj.