Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami w śmietanowym sosie to danie błyskawicznie przyrządzane i bardzo sycące. W sezonie szparagowym bardzo często serwujemy je na obiad. Prosto i smacznie.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16011
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4858
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 653
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16011
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4858
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 653
Składniki
Mięso z kurczaka obtaczamy w soli, pieprzu i przyprawie „złocisty kurczak” lub curry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim paski z kurczaka aż się lekko zezłocą.
Dorzucamy na patelnię seler naciowy pokrojony w półkrążki, czosnek pokrojony w plasterki, listki lubczyku posiekane i szparagi pokrojone w centymetrowe krążki (główki pozostawiamy w całości).
Całość podsmażamy około pięć minut, podlewamy wodą i przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy mięso i warzywa, aż szparagi zrobią się miękkie, ale chrupiące. Trwa to nie więcej niż 5 minut.
W międzyczasie czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Do tak przyrządzonego kurczaka ze szparagami dajemy śmietanę, którą uprzednio hartujemy odrobiną wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Mieszamy całość i posypujemy parmezanem.
Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami gotowy!