Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 309

Dodano:

Odsłon: 6264

Proste i szybkie, pożywne i wartościowe danie, świetnie sprawdzające się na obiad jak i kolacje!

Składniki

  • Opakowanie makaronu penne
  • Szpinak mrożony rozdrobniony
  • podwójna pierś z kurczaka
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g serek topiony śmietankowy lub inny "czysty"
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

  2. Na patelni na oliwie smażmy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone mięso przekładamy ma miseczkę (chyba że posiadamy drugą patelnię).

  3. Na drugiej patelni (lub na tej po kurczaku) na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Jak cebulka się zeszkli dorzucić posiekany czosnek chwile smażymy i wrzucamy szpinak (nie trzeba rozmrażać wystarczy że tłuczkiem do mięsa rozbijemy na kawałki mrożonkę).
    Gdy szpinak wyraźnie zmieni kolor, doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką ziół prowansalskich. Dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

  4. Do szpinaku wrzucamy upieczonego wcześniej kurczaka, mieszamy.

  5. Wrzucamy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy aż "sos" pokryje cały makaron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

martingeo 15 maja 2015 Wspanialy i bardzo latwy przepis. Przed zmazeniem posypalem jeszcze kurczaka przyprawa i zostawilem w lodowce na pol godziny.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń