Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzis bierzemy się za obiad beztłuszczowy . Dania takie polecane są osobom z problemami trawiennymi, problemami wątrobowymi czy zapaleniem błony śluzowej żołądka. https://www.malgoskawkuchni.com/2020/08/makaron-z-kurczakiem-i-warzywami.html
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1187
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1187
Składniki
Pierś z kurczaka oczyszczamy i wrzucamy do garnka z wodą , zielem angielskim,pieprzem i liścmi laurowymi oraz kostką rosołową .Gotujemy przez około 30 minut.Następnie odlewamy i kroimy w większą kostkę . Do osobnego garnkaz wodą wkładamy oczyszczone z nasion i pokrojone w dużą kostkę papryki , cebulę pokrojoną w większe pióra a na koniec dodajemy cukinię , którą wcześniej myjemy , nie obieramy i kroimy w grubsze plastry lub półplastry.Solimy delikatnie i gotujemy na małym ogniu. Pokrojoną pierś wkładamy do garnka a do niej wlewamy warzywa razem z wodą . Gotujemy tak do miękkości mięsa , a warzywa na pewno są już miękkie Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy , powidła śliwkowe , zaprawiamy rozrobioną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem . Jeżeli trzeba dodajemy koncentratu lub innych przypraw. Wszystko zależy od upodobań smakowych . Makaron gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu i podajemy z naszym sosem warzywno- mięsnym a na wierzchu posypujemy tartym serem .