Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste danie na obiad lub kolację: makaron podany z podsmażonymi kawałkami piersi kurczaka z papryką i pieczarkami polane sosem śmietanowo-serowym.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117277
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8083
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3031
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1718
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1365
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117277
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8083
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3031
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1718
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1365
Składniki
Makaron /rurki, kolanka lub podobny/ gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Oprószamy solą, pieprzem i mieloną papryką.
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion i kroimy w średnią kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Pieczarki dodajemy do zrumienionego mięsa a po 5 min dodajemy papryki. Podsmażamy do czasu aż uzyskamy ulubioną twardość warzyw - jedni wolą paprykę lekko twardą a inni prawie rozgotowaną. Doprawiamy do smaku.
Przygotowujemy sos serowy: do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser. Rondelek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy /ciągle mieszając/ do czasu aż ser się roztopi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy porcje makaronu, na nim kurczaka z warzywami i polewamy przygotowanym sosem.