Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste danie na obiad lub kolację: makaron podany z podsmażonymi kawałkami piersi kurczaka z papryką i pieczarkami polane sosem śmietanowo-serowym.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Makaron /rurki, kolanka lub podobny/ gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Oprószamy solą, pieprzem i mieloną papryką.
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion i kroimy w średnią kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Pieczarki dodajemy do zrumienionego mięsa a po 5 min dodajemy papryki. Podsmażamy do czasu aż uzyskamy ulubioną twardość warzyw - jedni wolą paprykę lekko twardą a inni prawie rozgotowaną. Doprawiamy do smaku.
Przygotowujemy sos serowy: do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser. Rondelek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy /ciągle mieszając/ do czasu aż ser się roztopi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy porcje makaronu, na nim kurczaka z warzywami i polewamy przygotowanym sosem.