Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy, aksamitny sos a do tego delikatne kurki! Coś wspaniałego - w niecałe 30 min! :)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni z dodatkiem odrobiny oleju przysmażamy boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Gdy się zezłoci dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smażymy kolejne 1-2 minuty.
Następnie dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku i smażymy ok minuty. Odlewamy część tłuszczu, który wytopił się z boczku, żeby danie nie było zbyt tłuste.
Dodajemy dokładnie umyte i odsączone z wody kurki. Smażymy co jakiś czas mieszając ok 5 min. Wlewamy 150 ml śmietanki 30%, przyprawiamy pieprzem i dusimy, aż się zredukuje i powstanie sos. Na koniec przyprawiamy bardzo małą ilością soli (pamiętajmy, że boczek jest słony).
Do tak przygotowanego sosu wrzucamy odcedzony z wody makaron i dokładnie mieszamy - makaron powinien być oblepiony sosem.
Na talerzu dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem
Smacznego :)
Ciekawy sposób na wykorzystanie pozostałego makaronu. Więcej na blogu
Odsłon: 5624
Nie ma bardziej letniego obiadu niż makaron z truskawkami:). Łączny czas przy...
Odsłon: 839
Sycący i smaczny makaron mojej teściowej.
Odsłon: 1460
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 1265
Kolejna pyszna odsłona cukinii!
Odsłon: 171
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 127
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 345
Wątróbka to danie, które ma swoich zdeklarowanych wielbicieli i przeciwników....
Odsłon: 43
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 1265
Kolejna pyszna odsłona cukinii!
Odsłon: 171
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 127
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 345
Wątróbka to danie, które ma swoich zdeklarowanych wielbicieli i przeciwników....
Odsłon: 43
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni z dodatkiem odrobiny oleju przysmażamy boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Gdy się zezłoci dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smażymy kolejne 1-2 minuty.
Następnie dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku i smażymy ok minuty. Odlewamy część tłuszczu, który wytopił się z boczku, żeby danie nie było zbyt tłuste.
Dodajemy dokładnie umyte i odsączone z wody kurki. Smażymy co jakiś czas mieszając ok 5 min. Wlewamy 150 ml śmietanki 30%, przyprawiamy pieprzem i dusimy, aż się zredukuje i powstanie sos. Na koniec przyprawiamy bardzo małą ilością soli (pamiętajmy, że boczek jest słony).
Do tak przygotowanego sosu wrzucamy odcedzony z wody makaron i dokładnie mieszamy - makaron powinien być oblepiony sosem.
Na talerzu dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem
Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Wątróbka z cebulką
Dania główne
Krążki cukiniowe
Dania główne
Gryczaki z tartymi ziemniakami
Dania główne
Pstrąg łososiowy w sosie z młodymi warzywami
Wątróbka z cebulką
Wątróbka to danie, które ma swoich zdeklarowanych wielbicieli i przeciwników....
Odsłon: 43
Krążki cukiniowe
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 345