Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 180 Ocena: 7060

Dodano:

Odsłon: 4226

Kremowy, aksamitny sos a do tego delikatne kurki! Coś wspaniałego - w niecałe 30 min! :)

Składniki

  • 3 garście kurek
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

  2. Na patelni z dodatkiem odrobiny oleju przysmażamy boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Gdy się zezłoci dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smażymy kolejne 1-2 minuty.

  3. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku i smażymy ok minuty. Odlewamy część tłuszczu, który wytopił się z boczku, żeby danie nie było zbyt tłuste.

  4. Dodajemy dokładnie umyte i odsączone z wody kurki. Smażymy co jakiś czas mieszając ok 5 min. Wlewamy 150 ml śmietanki 30%, przyprawiamy pieprzem i dusimy, aż się zredukuje i powstanie sos. Na koniec przyprawiamy bardzo małą ilością soli (pamiętajmy, że boczek jest słony).

  5. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy odcedzony z wody makaron i dokładnie mieszamy - makaron powinien być oblepiony sosem.

  6. Na talerzu dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń