Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy, aksamitny sos a do tego delikatne kurki! Coś wspaniałego - w niecałe 30 min! :)
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1263
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 647
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1366
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1263
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 647
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1366
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni z dodatkiem odrobiny oleju przysmażamy boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Gdy się zezłoci dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smażymy kolejne 1-2 minuty.
Następnie dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku i smażymy ok minuty. Odlewamy część tłuszczu, który wytopił się z boczku, żeby danie nie było zbyt tłuste.
Dodajemy dokładnie umyte i odsączone z wody kurki. Smażymy co jakiś czas mieszając ok 5 min. Wlewamy 150 ml śmietanki 30%, przyprawiamy pieprzem i dusimy, aż się zredukuje i powstanie sos. Na koniec przyprawiamy bardzo małą ilością soli (pamiętajmy, że boczek jest słony).
Do tak przygotowanego sosu wrzucamy odcedzony z wody makaron i dokładnie mieszamy - makaron powinien być oblepiony sosem.
Na talerzu dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem
Smacznego :)