Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11091

Dodano:

Odsłon: 4388

ekspresowe w przygotowaniu, smaczne, nietuzinkowe danie :-)

Składniki

  • kurki 25 dag
  • cebula 1 duża
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietanka 30% 1/2 szkl.
  • serek topiony (kawałek do zagęszczenia sosu)
  • sól, pieprz
  • koperek
  • dodatkowo:
  • makaron
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Przygotowanie

  1. Kurki należy porządnie umyc w wodzie, wysuszyć, większe przekroić na pół. Cebulę i czosnek pokroic w kostkę. Cebulę smażyc kilka minut na oleju, dodać czosnek i po chwili dodać kurki, wymieszać, smażyć ok. 10 min. aby grzyby lekko zmiękły. Wlac śmietankę, przyprawić solą i piperzem. Gotowac 2-3 min. Jeśli sos jest rzadki mozna dodać kawałek serka topionego, wymieszac i gotowac chwilkę do jego rozpuszczenia się. Makaron ugotowac al'dente, do makaronu dodac sos, wymieszać. Makaron z sosem przełożyć na talerz i posypać koperkiem

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń