Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z łososiem, zielonymi szparagami i dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów. To szybkie danie obiadowe lub kolacja na specjalną okazję – gotowe w 25 minut
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1321
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1787
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 244
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 567
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1321
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1787
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 244
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 567
Składniki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Kroimy na 2–3 części i podsmażamy przez 3 minuty na oliwie. Następnie odkładamy na bok.
Łososia kroimy na większe kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na tej samej patelni po 2 minuty z każdej strony, również odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojony czosnek. Po 30 sekundach dodajemy pokrojone suszone pomidory i chwile smażymy. Teraz wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Dusimy 2–3 minuty.
Na patelnię przekładamy ugotowany makaron, podsmażone szparagi i łososia. Podlewamy wodą z makaronu, by sos był kremowy.
Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron z łososiem jest już gotowy, danie podajemy posypane starrtym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego