Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z mięsem

Makaron z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Makaron z mięsem"

Składniki

  • 30 dag makaronu typu spaghetti
  • 25 dag piersi indyka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz
  • świeża
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji
  • ewentualnie 5-10 dag parmezanu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 25 minut

  2. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, drobno pokroić i rozetrzeć z solą. Mięso z piersi indyka pokroić w dużą kostkę, boczek w nieco mniejszą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie ze szczyptą szafranu (dzięki temu będzie miał ładny, żółty kolor).

  3. Boczek i mięso usmażyć na rumiano (można dodać trochę oliwy, jeśli boczek jest chudy). Zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię wlać resztę oliwy, nałożyć czosnek i cebulę. Zeszklić, ale nie rumienić, zgasić ogień.

  4. Gotowy makaron przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać z cebulą oraz czosnkiem. Wyłożyć na półmisek, na środku położyć mięso oraz boczek. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki i ewentualnie parmezanem.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń