Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z mięsem mielonym

Makaron z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 192

Ciekawe i smaczne danie z odskocznią od ziemniaków :)

Składniki

  • 0.5 kg ciemnego makaronu * 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka fasoli czerwonej * 6 pieczarek * Mała cebula
  • Tarty parmezan / lub w kawałku do starcia * 1 puszka pomidorków bez skórki * Koncentrat pomidorowy * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Łyżka stołowa majeranku * 2 ząbki czosnku * Sól, pieprz mielony,ziarenka smaku * Ziele angielskie x4, liść laurowy x2 pieprz zi
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z mięsem mielonym

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję wedle zaleceń producenta , użyłam ciemnego makaronu świderki .

    Mięso wkładam do garnka , dolewam około pół litra wody . Następnie dodaję oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki oraz pokrojoną w kostkę cebule i przyprawy . Ziele angielskie,liście laurowe oraz pierz ziarnisty.
    Po około 20 minutach gotowania na małym ogniu dodaję odsączoną fasolę i pomidory z puszki razem z zalewą w , której się znajdują. Gotuję na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut.Jeżeli wody jest zbyt mało , należy dolać aby powstała wystarczająca ilość sosu , ale też tyle aby sos nie stracił na smaku. Na koniec dodaję czosnek drobno posiekany , majeranek , koncentrat pomidorowy rozrobiony we wrzącej wodzie oraz zaprawiam łyżką mąki ziemniaczanej, którą rozrabiam w zimnej wodzie.Wszystko dokładnie mieszamy.
    Na koniec całość doprawiam pieprzem mielonym , solą i ziarenkami smaku .
    Jeżeli sos jest zbyt kwaśny , można dodać 1 łyżeczkę miodu lub powideł śliwkowych lub zastosować starą metodę z sodą .

    https://www.malgoskawkuchni.com/2020/06/zbyt-kwasne-dania.html

    Podajemy nakładając makaron na talerz i polewając sosem oraz posypując startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń