Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron, bardzo fajny pomysł na szybki obiad na sobotę albo tydzień pracy. Uniwersalne dla niezapowiedzianych gości i rodziny. Posiłek jest bardzo syty i smaczny.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15010
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4774
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44927
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 747
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15010
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4774
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44927
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 747
Składniki
Warzywa myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, natomiast czosnek na drobnej. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, ja czasem kroję też w kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy marchewkę i pietruszkę,dodajemy czosnek. Podsmażamy chwilę dopóki warzywa się nie zeszklą. Gdy to nastąpi dodajemy mięso mielone (aby uzyskać bardziej zróżnicowany smak możemy mięso wołowe pomieszać z wieprzowym). Dolewamy około 1/2 szklanki wody i przez chwilę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Do składników na patelni dokładamy pomidory z puszki razem z zalewą. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można oczywiście podrasować smak np. suszoną bazylią i oregano), zagotowujemy. Możemy dodatkowo zahartować śmietaną, ale nie jest to konieczne. Zdejmujemy z ognia.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po odcedzeniu przelewamy na sicie zimną wodą. MOJA PROPOZYCJA PODANIA: Na talerz wykładamy część sosu, następnie makaron, starty na grubych oczkach żółty ser. Na wierzchu znowu sos (ser fajnie się rozpuści pod gorącym sosem). Do dekoracji możemy użyć świeżych listków bazylii.