Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron, bardzo fajny pomysł na szybki obiad na sobotę albo tydzień pracy. Uniwersalne dla niezapowiedzianych gości i rodziny. Posiłek jest bardzo syty i smaczny.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3150
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 149
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 62
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 76
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 71
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3150
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 149
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 62
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 76
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 71
Składniki
Warzywa myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, natomiast czosnek na drobnej. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, ja czasem kroję też w kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy marchewkę i pietruszkę,dodajemy czosnek. Podsmażamy chwilę dopóki warzywa się nie zeszklą. Gdy to nastąpi dodajemy mięso mielone (aby uzyskać bardziej zróżnicowany smak możemy mięso wołowe pomieszać z wieprzowym). Dolewamy około 1/2 szklanki wody i przez chwilę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Do składników na patelni dokładamy pomidory z puszki razem z zalewą. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można oczywiście podrasować smak np. suszoną bazylią i oregano), zagotowujemy. Możemy dodatkowo zahartować śmietaną, ale nie jest to konieczne. Zdejmujemy z ognia.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po odcedzeniu przelewamy na sicie zimną wodą. MOJA PROPOZYCJA PODANIA: Na talerz wykładamy część sosu, następnie makaron, starty na grubych oczkach żółty ser. Na wierzchu znowu sos (ser fajnie się rozpuści pod gorącym sosem). Do dekoracji możemy użyć świeżych listków bazylii.