Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące danie obiadowe lub kolacyjne. Makaron podany z mięsem mielonym w sosie z suszonymi grzybami.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4872
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13232
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5788
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7426
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4872
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13232
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5788
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7426
Składniki
Grzyby suszone zalewamy letnią wodą, odstawiamy na godzinę a następnie gotujemy /w wodzie w której się moczyły/ do miękkości. Grzyby odcedzamy /wodę zachowujemy/ i możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Dowolny makaron /30-40 dag/ gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i odsączamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy aż stanął się szkliste. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką i smażymy aż lekko się zrumieni. Do mięsa wlewamy bulion warzywny oraz dodajemy grzyby. Dodajemy również wodę, w której grzyby się gotowały ale wlewamy ją porcjami żeby sos nie miał zbyt grzybowego smaku. Całość dusimy razem ok. 20 min. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy ok. 2 min ciągle mieszając. Porcje makaronu podajemy polane sosem mięsno-grzybowym. Możemy też ugotowany makaron dodać do sosu na patelni, wymieszać i serwować w ten sposób.