Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące danie obiadowe lub kolacyjne. Makaron podany z mięsem mielonym w sosie z suszonymi grzybami.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2427
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 521
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 864
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2427
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 521
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 864
Składniki
Grzyby suszone zalewamy letnią wodą, odstawiamy na godzinę a następnie gotujemy /w wodzie w której się moczyły/ do miękkości. Grzyby odcedzamy /wodę zachowujemy/ i możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Dowolny makaron /30-40 dag/ gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i odsączamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy aż stanął się szkliste. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką i smażymy aż lekko się zrumieni. Do mięsa wlewamy bulion warzywny oraz dodajemy grzyby. Dodajemy również wodę, w której grzyby się gotowały ale wlewamy ją porcjami żeby sos nie miał zbyt grzybowego smaku. Całość dusimy razem ok. 20 min. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy ok. 2 min ciągle mieszając. Porcje makaronu podajemy polane sosem mięsno-grzybowym. Możemy też ugotowany makaron dodać do sosu na patelni, wymieszać i serwować w ten sposób.