Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawie sos boloński - prawie bo bez pomidorów. Sos bardzo paprykowy to alternatywa dla tradycyjnego sosu pomidorowego. Warto wypróbować.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 133
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 227
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 133
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 227
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Składniki
Cztery papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, układamy skórką do góry w naczyniu żaroodpornym i /bez przykrycia/ wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy do czasu aż skórka ściemnieje. Naczynie wyjmujemy, nakrywamy folią i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie z papryki zdejmujemy skórkę. Paprykę wraz z sokiem, który został w naczyniu żaroodpornym /w którym ją piekliśmy/ miksujemy blenderem na gładki sos. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Nastepnie dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu aż straci swój "surowy" kolor. Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę /2 szt/, kawałek drobno posiekanej papryczki chili i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso bedzie już dobrze usmażone wlewamy sos z pieczonej papryki i doprawiamy do smaku. Podsmażamy do czasu aż sos odpowiednio odparuje i zgęstnieje. Na talerze nakładamy porcje makaronu, na nim przygotowane mięso mielone w sosie paprykowym i posypujemy startym parmezanem /lub dowolnym serem żółtym/