Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z mięsem mielonym w sosie paprykowym

Makaron z mięsem mielonym w sosie paprykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3479

Dodano:

Odsłon: 1190

Prawie sos boloński - prawie bo bez pomidorów. Sos bardzo paprykowy to alternatywa dla tradycyjnego sosu pomidorowego. Warto wypróbować.

Składniki

  • makaron 40 dag
  • mięso mielone 70 dag
  • papryka czerwona 6 szt
  • papryczka chili do smaku
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona słodka papryka do smaku
  • starty parmezan 3 łyżki
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cztery papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, układamy skórką do góry w naczyniu żaroodpornym i /bez przykrycia/ wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy do czasu aż skórka ściemnieje. Naczynie wyjmujemy, nakrywamy folią i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie z papryki zdejmujemy skórkę. Paprykę wraz z sokiem, który został w naczyniu żaroodpornym /w którym ją piekliśmy/ miksujemy blenderem na gładki sos.
    Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
    Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Nastepnie dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu aż straci swój "surowy" kolor. Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę /2 szt/, kawałek drobno posiekanej papryczki chili i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso bedzie już dobrze usmażone wlewamy sos z pieczonej papryki i doprawiamy do smaku. Podsmażamy do czasu aż sos odpowiednio odparuje i zgęstnieje.
    Na talerze nakładamy porcje makaronu, na nim przygotowane mięso mielone w sosie paprykowym i posypujemy startym parmezanem /lub dowolnym serem żółtym/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń