Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z mięsem w sosie pomidorowym

Makaron z mięsem w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 465

Dodano:

Odsłon: 687

Jest to łatwy i szybki w przygotowaniu makaron w sam raz na obiad. Klasycznym jego dopełnieniem jest sos pomidorowy i mięso.

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 50 g sera twardego, np. parmezanu
  • 100 ml wody
  • 150 g makaronu np. świderki lub spaghetti
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, oregano, bazylia, tymianek
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z mięsem w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Cebulkę drobno posiekać, a czosnek zmiażdżyć, posiekać i rozetrzeć z solą. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, a następnie dodać mięso i dalej smażyć. Następnie podlać wodą, dodać passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Sos dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach i połowę wymieszać z sosem. Makaron odsączyć z wody, a na wierzch wyłożyć sos i posypać serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń