Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z okrą po włosku

Makaron z okrą po włosku

Autor:

Przepisów i artykułów: 895 Ocena: 18175

Dodano:

Odsłon: 237

Przepyszne warzywo uwielbiane w basenie morza śródziemnego i nie tylko.

Składniki

  • Makaron wstążki 100 g osoba
  • okra 25 dag
  • Czosnek 3 ząbki
  • Anchois 4 fileciki
  • Oliwki, kapary kilka sztuk
  • Sos pomidorowy 400 ml
  • Oregano
  • Chili
  • parmezan straty 0,5 szkl
  • Oliwa z oliwek
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z okrą po włosku

Przygotowanie

  1. Miałam mrożona okrę, smakiem nie różni się od świeżej i nie traci na jędrności. Rozmroziłam ja, większe pocięłam wzdłuż i w plasterki, małe zostawiłam w całości. Podczas obróbki puszczą zagęszczający sok.
    Ze znajomymi warzywo ma nazywamy "golone myszy" :D
    Na patelni lekko zrumieniłam posiekany czosnek, dodałam od razu też chili, fileciki i okrę, gdy całość się lekko podsmażyła dodałam sos pomidorowy, Przesmażyłam całość około 10 minut, dodałam oliwki, kapary i oregano. Dodatki są wystarczająco słone. Ugotowany makaron wrzuciłam na patelnię z sosem i całość posypałam parmezanem.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 28 lipca Następne pyszności,jak to niewiele trzeba by smacznie zjeśc:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lipca Pychotka, a jak są jeszcze "anczjosy", to nic więcej nie potrzeba :D Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 27 lipca Smaczne. Dwa lata temu miałam okrę w ogrodzie, ale słabo rosła. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń