Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z ośmiornicą

Makaron z ośmiornicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 19298

Dodano:

Odsłon: 3151

Odrobina morskiego smaku.

Składniki

  • Makaron 10 dag na osobę, u mnie na dwie porcje
  • ośmiornica 3- 4 ramiona
  • Cebula
  • Czosnek 4 ząbki
  • Pomidor 2 szt
  • Sos pomidorowy 1 szkl
  • Anchois 4 szt
  • Kapary 2 łyżki
  • boczniak ostrygowaty kilka sztuk opcjonalnie
  • Ser żółty twardy - 1/2 szkl startego
  • Kolendra lub natka pietruszki
  • pieprz/ chili
  • Oliwa z oliwek
  • sól, ziele i liść laurowy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z ośmiornicą

Przygotowanie

  1. Kupiłam podgotowane nogi ośmiornicy, one dla mnie nigdy nie są wystarczająco miękkie więc je jeszcze gotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

  2. Na oliwie powoli zeszkliłam posiekaną cebulę, dodałam sardele i chili, a po chwili boczniaki i posiekaną ośmiornicę. Gdy całość się podsmażyła dodałam jeszcze obrane i pokrojone z grubsza pomidory, po chwili sos pomidorowy i kapary.
    Sól raczej nie będzie potrzebna.
    Ugotowany makaron wrzuciłam na patelnię z sosem, dodałam parmezan i posypałam całość natką

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń