Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Typowy comfort food, makaron w sosie serowym i boskie pory!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15669
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4713
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2941
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15669
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4713
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 386
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2941
Składniki
Gotuje się białe części pora pokrojone w grubą kostkę z solą, pieprzem i gałką. Zielone części pora można pokroić i wysuszyć na blasze jako dodatek do zup. Beszamel: Rozpuszcza się masło, dodaje mąkę, lekko spienia, potem mieszając wlewa się mleko. Dodaje się starte sery i dolewa jeszcze mleko, bo zgęstnieje i przyprawia się do smaku solą, pieprzem i gałką.
Beszamel/ sos serowy wymieszałam z makaronem a część z odsączonymi porami. Najpierw makaron z serem, potem pory, jeszcze kapary dla smaku, potem znów makaron z serem. Można zapiekać godzinę. Dla pewności przez połowę czasu przykrywam zapiekankę kawałkiem papieru do pieczenia, nie lubię czarnego makaronu.
Smacznego :)