Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten makaron z pieczarkami będzie idealny na zabiegane wieczory w ciągu tygodnia, gdy masz ochotę na szybki, smaczny i ciepły posiłek. To danie wymaga tylko garści składników, które zazwyczaj znajdują się w lodówce lub spiżarce. Makaron z pieczarkami będzie odpowiedni dla wegetarian, choć w wersji dla mięsożerców z powodzeniem możesz dorzucić kawałki kurczaka lub pokrojoną w kostkę szynkę. Koloru i dodatkowego smaku potrawie nada papryka, zielony groszek, szpinak lub kalafior.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę lub piórka cebulkę, a po chwili dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy warzywa będą błyszczące i zmiękną, dodaj do nich pokrojone w plasterki pieczarki i smaż, aż grzyby puszczą sok i trochę odparują. Następnie dodaj płatki chili i sok z cytryny, a po chwili wlej śmietanę. Pamiętaj, aby wybierać śmietankę o wyższej zawartości tłuszczu, w przeciwnym wypadku sos może się ściąć ze względu na obecność soku z cytryny. Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje, po czym dopraw solą i czarnym pieprzem. Następnie wrzuć ugotowany makaron do sosu i dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył makaron.
Wykładaj makaron z pieczarkami na talerze, posyp tartym parmezanem i od razu podawaj.