Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-10-2025
Makaron z pieczarkami i szpinakiem to szybki obiad, który urozmaici każdy nudny wieczór. Przyrządzisz go błyskawicznie, a efekt zaskoczy każdego. Połączenie szpinaku, pieczarek, masła i białego wina jest klasyczne, wyjątkowo aromatyczne i pyszne. Sprawdź to danie wegetariańskie, a z pewnością będzie częściej pojawiać się w twoim menu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cienko pokrojoną szalotkę wraz z solą. Smaż, często mieszając, aż warzywo zmięknie, przez około 5 minut.
Połowę pieczarek drobno posiekaj, a drugą połowę pokrój w grubsze plastry. Włóż pieczarki na patelnię i smaż całość bez mieszania przez ok. 5 minut. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i czarny pieprz. Smaż całość przez kolejne 5 minut, aż grzyby puszczą sok i zmiękną.
Zwiększ ogień pod patelnią i wlej wino. Gotuj całość przez 2 minuty, aż całość się zagotuje. Dołóż masło i gotuj do rozpuszczenia. Zdejmij naczynie z ognia i dołóż szpinak. Mieszaj, aż liście zwiędną.
W garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
Dodaj makaron na patelnię i delikatnie wymieszaj z sosem.
Makaron z pieczarkami i szpinakiem podawaj na ciepło, posypany parmezanem i świeżo startym czarnym pieprzem.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.