Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z pieczarkami i szpinakiem to szybki obiad, który urozmaici każdy nudny wieczór. Przyrządzisz go błyskawicznie, a efekt zaskoczy każdego. Połączenie szpinaku, pieczarek, masła i białego wina jest klasyczne, wyjątkowo aromatyczne i pyszne. Sprawdź to danie wegetariańskie, a z pewnością będzie częściej pojawiać się w twoim menu.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2379
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5047
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2379
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5047
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cienko pokrojoną szalotkę wraz z solą. Smaż, często mieszając, aż warzywo zmięknie, przez około 5 minut.
Połowę pieczarek drobno posiekaj, a drugą połowę pokrój w grubsze plastry. Włóż pieczarki na patelnię i smaż całość bez mieszania przez ok. 5 minut. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i czarny pieprz. Smaż całość przez kolejne 5 minut, aż grzyby puszczą sok i zmiękną.
Zwiększ ogień pod patelnią i wlej wino. Gotuj całość przez 2 minuty, aż całość się zagotuje. Dołóż masło i gotuj do rozpuszczenia. Zdejmij naczynie z ognia i dołóż szpinak. Mieszaj, aż liście zwiędną.
W garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
Dodaj makaron na patelnię i delikatnie wymieszaj z sosem.
Makaron z pieczarkami i szpinakiem podawaj na ciepło, posypany parmezanem i świeżo startym czarnym pieprzem.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.