Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pieczonym łososiem

Przepis dnia 2017-09-12
Makaron z pieczonym łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1406

Dodano:

Odsłon: 1126

Dzisiaj serwuję pyszne i efektowne danie, które wygląda niczym wyciągnięte z restauracyjnej karty, a zarazem proste i można je przygotować samemu w domowym zaciszu. Łososia jeżeli tylko jest świeży i dobrej jakości nie można zepsuć. Ta elegancka ryba wybacza większość błędów kulinarnych i pomimo braku doświadczenia zawsze się udaje, a kocha ją praktycznie każdy. Z kolei czarny makaron świetnie komponuje się z mięsem ryb oraz sprawia, że całość wygląda atrakcyjniej i bardziej ekskluzywnie. Myślę, że taka kremowa, bogata w smaku wersja makaronu zadowoli podniebienia nawet najbardziej wrażliwych wielbicieli dobrego smaku.

Składniki

  • Makaron:
  • 250 g czarnego makaronu tagliatelle (u mnie barwiony sepią, który doskonale komponuje się z rybami i owocami morza)
  • 1 (ok. 300 g) młoda cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • świeżo mielony pieprz
  • 0,5 szklanki wody w której gotował się makaron
  • Łosoś:
  • 300 g filetu łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Przygotować marynatę do łososia: do czosnku przeciśniętego przez praskę dodać sos sojowy, sok z limonki, miód oraz imbir i dokładnie wymieszać.

    2) Filet z łososia umyć, dokładnie osuszyć, usunąć ości, polać przygotowaną marynatą w naczyniu żaroodpornym i przykryty folią spożywczą odstawić na około 1h lub dłużej.

    3) Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. (najlepiej kontrolować proces pieczenia i dostosować czas, ponieważ filet z łososia może mieć różną grubość), a następnie usuwamy skórę wraz z brązową częścią (tłuszczem) i dzielimy łososia za pomocą widelca na mniejsze kawałki.

    4) Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie i zostawić pół szklanki wody, w której się gotował.

    5) Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklić pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, po chwili dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cukinię pokrojoną w kostkę i smażyć, aż cukinia delikatnie zmięknie.

    6) Dodać sos sojowy, sok z limonki, miód, śmietanę i świeżo mielony pieprz do smaku (można użyć sosu spod łososia i wtedy doprawić wg uznania).

    7) Następnie dodać ugotowany makaron, wodę, w której się gotował oraz posiekaną bazylię, a na koniec przygotowanego łososia, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. W razie potrzeby doprawić sosem sojowym i pieprzem.

    8) Podawać na ciepło z listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń