Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z podsmażoną cebulą, kiełbasą i żółtym serem.

Makaron z podsmażoną cebulą, kiełbasą i żółtym serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 701 Ocena: 4476

Dodano:

Odsłon: 1477

Nie macie pomysłu na obiad ? Podam wam przepis na obiad gotowy w piętnaście minut a do tego jeszcze tani. Mam nadzieję że wam się spodoba to danie i będziecie często do niego wracać, mój syn uwielbia te danie i bardzo często o nie prosi. Lecz ja muszę codziennie zrobić coś nowego lecz dziś na życzenie syna przygotowałam jego ulubione danie.

Składniki

  • 400 g dowolnego makaronu,
  • 2 cebule 200 g,
  • 4 pętka kiełbasy regionalnej,
  • 4 łyżki oleju,
  • 400 g sera żółtego.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z podsmażoną cebulą, kiełbasą i żółtym serem.

Przygotowanie

  1. Przygotować cebulę, oczyścić ją z koszulek i pokroić w kostkę. Na patelnię dodać olej rozgrzać go i przełożyć przygotowaną cebulę, smażyć ja na małym ogniu do czasu aż się zeszkli i lekko uzyska kolor brązowy.

  2. W czasie gdy cebula się smaży przygotować kiełbasę, oczyścić ją ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Jak już mamy przygotowaną kiełbasę a cebula jest dość podsmażona, przełożyć do cebuli kiełbasę i całość podsmażyć na średnim ogniu do czasu aż kiełbasa ładnie się podsmaży na rumiano.

  3. Gdy kiełbasa się smaży z cebulką, to w międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, przelać ugotowany na durszlak i zahartować go zimną wodą, odczekać chwilę aż ocieknie z nadmiaru wody. Jak makaron już odciekł z wody, przełożyć go do garnka, dodać usmażoną kiełbasę z cebulą i całość podsmażyć przez chwilę cały czas mieszając.

  4. Gdy mamy już podsmażony makaron z kiełbasą i cebulą. Przygotować ser żółty trzysta gram zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać starty ser do usmażonego makaronu z cebulą i kiełbasą i całość podsmażyć oczywiście cały czas mieszając do czasu aż cały ser się rozpuści, zdjąć z ognia.

  5. Jak już całe danie jest gotowe, sto gram sera żółtego zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Przed podaniem dania posypać je serem żółtym drobno startym. Jeśli ktoś lubi można dodatkowo polać keczupem. Takie danie to wspomnienia z mego dzieciństwa, bardzo często przygotowywała je nam mama.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń