Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 835

Dodano:

Odsłon: 63

Makaron penne gotowany w aromatycznym sosie z pomidorów z dodatkiem ziół.

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • Cukinia 1 duża
  • Pomidory 4 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Olej do smażenia 3 łyżki
  • Oregano suszone 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Woda gorąca 1-2 szklanki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z pomidorami

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

  2. Cukinię obrać, choć nie jest to konieczne, i pokroić lub zetrzeć na tarce w cienkie plastry, dodać do cebuli, posolić i dusić pod przykryciem.

  3. Pomidory pokroić w kostkę, dodać wraz z przyprawami do cukinii i wszystko dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

  4. Do sosu dodać suchy, nieugotowany makaron, wymieszać, uzupełnić szklanką gorącej wody i podgrzewać powoli pod przykryciem, często mieszając, aż makaron ugotuje się al dente, wówczas zdjąć z płyty grzewczej, aby makaron nie rozgotował się. Jeżeli w trakcie gotowania sos będzie gęsty i będzie przywierał do dna garnka, należy dolać więcej wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń