Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z porem i grzybami

Makaron z porem i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4624

Dodano:

Odsłon: 739

Łatwy i szybki makaron. Ale jaki dobry! Z pieczarkami i porami - zdrowy, smaczny i pożywny. Coś potrzeba więcej? No, lampka białego wina...

Składniki

  • 25 dag makaronu tagliatelle
  • 2 nieduże pory (białe części)
  • ok. 15 dag pieczarek
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 dag masła
  • sól, pieprz - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z porem i grzybami

Przygotowanie

  1. Obierz i drobno posiekaj szalotki, pieczarki pokrój w cienkie plasterki.
    Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pieczarki. Kiedy zmienią kolor i całkowicie odparują, wlej oliwę i dołóż szalotkę. Duś na małym ogniu aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.

  2. Posiekaj drobno pory.
    Ustaw na rondlu z gotującą się wodą miskę i wlej do niej 2 - 3 łyżki wody.
    Mocno schłodzone masło pokrój na mniejsze kawałki i dodawaj pojedynczo do wrzątku. Ubijaj na parze. Kiedy pierwszy kawałek masła całkowicie się rozpuści - dodaj dopiero następny. Kiedy ubijesz całe masło wrzuć pory i mieszaj intensywnie ok. 2 - 3 minut.

  3. Ugotuj makaron "al dente" wg przepisu na opakowaniu.
    Wyłóż odcedzony makaron na talerze, nałóż na niego grzyby i na końcu kopczyk z porów.
    Posym świeżo utartym parmezanem i podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń