Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu tagliatelle z rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz kulkami mozzarelli. Cudownego aromatu dodaje połączenie oliwy, czosnku oraz świeżego oregano, a smak podkreśla wyraźna nuta sosu tabasco. To idealne danie na szybki posiłek po pracy. Jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale dostarczy ogromnej przyjemności kubkom smakowym.
Makaron z rukolą, pomidorkami i mozzarellą
Składniki
SKŁADNIKI na 2 duże porcje
- 200 g szpinakowego tagliatelle
- 2 garści rukoli
- 150 g kulek mini mozzarelli
- 1 szklanka kolorowych pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki listków świeżego oregano
- kilka kropel sosu Tabasco
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- parmezan (opcjonalnie)
Składniki
SKŁADNIKI na 2 duże porcje
- 200 g szpinakowego tagliatelle
- 2 garści rukoli
- 150 g kulek mini mozzarelli
- 1 szklanka kolorowych pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki listków świeżego oregano
- kilka kropel sosu Tabasco
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- parmezan (opcjonalnie)

Etapy przygotowania
Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko smażymy około 2 minut (do momentu, gdy pomidorki delikatnie zmiękną, a czosnek uwolni swój piękny aromat). Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem tabasco (ilość wedle uznania).
Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z pomidorkami i czosnkiem. Dodajemy rukolę, oregano oraz kulki mozzarelli. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i wykładamy na talerze.
Całość możemy podać także z odrobiną parmezanu (tartego lub w płatkach).
Przepis w Waszym wykonaniu (13)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 115

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 62

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 778
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3651
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 115

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 62

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 778
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3651


Składniki
- 200 g szpinakowego tagliatelle
- 2 garści rukoli
- 150 g kulek mini mozzarelli
- 1 szklanka kolorowych pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki listków świeżego oregano
- kilka kropel sosu Tabasco
- sól i pieprz do smaku
- parmezan (opcjonalnie)
Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko smażymy około 2 minut (do momentu, gdy pomidorki delikatnie zmiękną, a czosnek uwolni swój piękny aromat). Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem tabasco (ilość wedle uznania).
Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z pomidorkami i czosnkiem. Dodajemy rukolę, oregano oraz kulki mozzarelli. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i wykładamy na talerze.
Całość możemy podać także z odrobiną parmezanu (tartego lub w płatkach).
Pyszne danie
Pięknie, kolorowo i smakowicie wygląda :)
Kombinacja, która zawsze smakuje. Danie wyglada bardzo apetycznie.
Wspaniałe smaki:) <3
Jak dla mnie to pyszne danie. Super smak i piękny wygląd. Po prostu pyszności.;)