Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z salami, bakłażanem i papryką

Makaron z salami, bakłażanem i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4466

Dodano:

Odsłon: 653

Makaron z salami, bakłażanem i papryką to szybkie jednogarnkowe danie. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na lunchbox do pracy/szkoły. Zawiera tylko cztery główne składniki, dzięki czemu jest zarówno szybkie, jak i łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • około 400 g makaronu (np. penne, fusilli)
  • cienko krojonego salami
  • średniej wielkości bakłażan
  • Papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 2 łyżki oleju (u mnie z chili)
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku (można pominąć)
  • łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • Pieprz
  • Sól
  • ewentualnie parmezan lub grana padano do podania
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z salami, bakłażanem i papryką

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od pokrojenia składników. Warzywa myjemy. Bakłażana razem ze skórką kroimy w małą kostkę. Następnie papryki przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy je, skórą do góry na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Pieczemy, aż skórka zrobi się miejscami prawie czarna. Następnie wyciągamy papryki, wkładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie bez problemu możemy pozbyć się skórki. Papryki kroimy w kostkę.

  2. Następnie kroimy na półplasterki salami i oddzielamy od siebie wszystkie plasterki, żeby nie były sklejone.

  3. Salami wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem (duża i wysoka, u mnie sprawdził się wok). Smażymy, aż ładnie się przyrumieni. Wtedy dodajemy bakłażana. Całość smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Później dodajemy papryki i doprawiamy danie drobno posiekanym tymiankiem, papryką ostrą, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy ugotowany al dente makaron, dokładnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

  4. Podając makaron możemy posypać go drobno startym parmezanem lub grana padano.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń