Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z salami, bakłażanem i papryką to szybkie jednogarnkowe danie. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na lunchbox do pracy/szkoły. Zawiera tylko cztery główne składniki, dzięki czemu jest zarówno szybkie, jak i łatwe w przygotowaniu.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 137
Królowa grilla :)
Odsłon: 1254
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 192
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 137
Królowa grilla :)
Odsłon: 1254
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 192
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
Rozpoczynamy od pokrojenia składników. Warzywa myjemy. Bakłażana razem ze skórką kroimy w małą kostkę. Następnie papryki przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy je, skórą do góry na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Pieczemy, aż skórka zrobi się miejscami prawie czarna. Następnie wyciągamy papryki, wkładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie bez problemu możemy pozbyć się skórki. Papryki kroimy w kostkę.
Następnie kroimy na półplasterki salami i oddzielamy od siebie wszystkie plasterki, żeby nie były sklejone.
Salami wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem (duża i wysoka, u mnie sprawdził się wok). Smażymy, aż ładnie się przyrumieni. Wtedy dodajemy bakłażana. Całość smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Później dodajemy papryki i doprawiamy danie drobno posiekanym tymiankiem, papryką ostrą, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy ugotowany al dente makaron, dokładnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Podając makaron możemy posypać go drobno startym parmezanem lub grana padano. Smacznego ;)