Makaron z salami, bakłażanem i papryką to szybkie jednogarnkowe danie. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na lunchbox do pracy/szkoły. Zawiera tylko cztery główne składniki, dzięki czemu jest zarówno szybkie, jak i łatwe w przygotowaniu.
Makaron z salami, bakłażanem i papryką
Składniki
- około 400 g makaronu (np. penne, fusilli)
- cienko krojonego salami
- średniej wielkości bakłażan
- Papryka czerwona
- papryka żółta
- 2 łyżki oleju (u mnie z chili)
- 2-3 gałązki świeżego tymianku (można pominąć)
- łyżeczka mielonej ostrej papryki
- Pieprz
- Sól
- ewentualnie parmezan lub grana padano do podania
Składniki
- około 400 g makaronu (np. penne, fusilli)
- cienko krojonego salami
- średniej wielkości bakłażan
- Papryka czerwona
- papryka żółta
- 2 łyżki oleju (u mnie z chili)
- 2-3 gałązki świeżego tymianku (można pominąć)
- łyżeczka mielonej ostrej papryki
- Pieprz
- Sól
- ewentualnie parmezan lub grana padano do podania
Etapy przygotowania
Rozpoczynamy od pokrojenia składników. Warzywa myjemy. Bakłażana razem ze skórką kroimy w małą kostkę. Następnie papryki przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy je, skórą do góry na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Pieczemy, aż skórka zrobi się miejscami prawie czarna. Następnie wyciągamy papryki, wkładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie bez problemu możemy pozbyć się skórki. Papryki kroimy w kostkę.
Następnie kroimy na półplasterki salami i oddzielamy od siebie wszystkie plasterki, żeby nie były sklejone.
Salami wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem (duża i wysoka, u mnie sprawdził się wok). Smażymy, aż ładnie się przyrumieni. Wtedy dodajemy bakłażana. Całość smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Później dodajemy papryki i doprawiamy danie drobno posiekanym tymiankiem, papryką ostrą, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy ugotowany al dente makaron, dokładnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Podając makaron możemy posypać go drobno startym parmezanem lub grana padano. Smacznego ;)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Impreza
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Dla zdrowia
Odsłon: 46
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1088
Ostatnio komentowane przepisy
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Impreza
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Dla zdrowia
Odsłon: 46
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1088
Składniki
- około 400 g makaronu (np. penne, fusilli)
- cienko krojonego salami
- średniej wielkości bakłażan
- Papryka czerwona
- papryka żółta
- 2 łyżki oleju (u mnie z chili)
- 2-3 gałązki świeżego tymianku (można pominąć)
- łyżeczka mielonej ostrej papryki
- Pieprz
- Sól
- ewentualnie parmezan lub grana padano do podania
Rozpoczynamy od pokrojenia składników. Warzywa myjemy. Bakłażana razem ze skórką kroimy w małą kostkę. Następnie papryki przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy je, skórą do góry na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Pieczemy, aż skórka zrobi się miejscami prawie czarna. Następnie wyciągamy papryki, wkładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie bez problemu możemy pozbyć się skórki. Papryki kroimy w kostkę.
Następnie kroimy na półplasterki salami i oddzielamy od siebie wszystkie plasterki, żeby nie były sklejone.
Salami wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem (duża i wysoka, u mnie sprawdził się wok). Smażymy, aż ładnie się przyrumieni. Wtedy dodajemy bakłażana. Całość smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Później dodajemy papryki i doprawiamy danie drobno posiekanym tymiankiem, papryką ostrą, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy ugotowany al dente makaron, dokładnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Podając makaron możemy posypać go drobno startym parmezanem lub grana padano. Smacznego ;)