Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli myślisz, że cytrynę możesz dodać tylko do herbaty, z pewnością zaskoczy cię ten przepis na makaron z sosem cytrynowym - klasyczny przepis z okolic Neapolu i słynnego wybrzeża Amalfi. To danie zachwyca delikatnością i orzeźwiającym aromatem, a świeże listki bazylii świetnie dopełniają smak. Chcesz dorzucić coś extra? Dodaj szparagi, zielony groszek lub kawałek wędzonego łososia.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1847
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1847
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 89
Składniki
Makaron z sosem cytrynowym wykładaj na talerze od razu po przygotowaniu, posyp tartym parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente. Przecedź go, zostawiając ok. 250 ml wody po gotowaniu makaronu.
W międzyczasie do garnka wlej śmietankę i zagotuj. Dodaj otartą skórkę z cytryny, sok cytrynowy oraz sól i wymieszaj. Dodaj masło oraz tarty parmezan i wymieszaj, aż się rozpuszczą. Po czym dopraw solą i czarnym pieprzem. Przełóż ugotowany makaron do sosu i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dolej odrobinę wody z gotowania makaronu, aby osiągnąć idealną konsystencję.