Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli myślisz, że cytrynę możesz dodać tylko do herbaty, z pewnością zaskoczy cię ten przepis na makaron z sosem cytrynowym - klasyczny przepis z okolic Neapolu i słynnego wybrzeża Amalfi. To danie zachwyca delikatnością i orzeźwiającym aromatem, a świeże listki bazylii świetnie dopełniają smak. Chcesz dorzucić coś extra? Dodaj szparagi, zielony groszek lub kawałek wędzonego łososia.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1184
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31213
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3635
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4595
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8122
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1184
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31213
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3635
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4595
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8122
Składniki
Makaron z sosem cytrynowym wykładaj na talerze od razu po przygotowaniu, posyp tartym parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente. Przecedź go, zostawiając ok. 250 ml wody po gotowaniu makaronu.
W międzyczasie do garnka wlej śmietankę i zagotuj. Dodaj otartą skórkę z cytryny, sok cytrynowy oraz sól i wymieszaj. Dodaj masło oraz tarty parmezan i wymieszaj, aż się rozpuszczą. Po czym dopraw solą i czarnym pieprzem. Przełóż ugotowany makaron do sosu i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dolej odrobinę wody z gotowania makaronu, aby osiągnąć idealną konsystencję.