Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli myślisz, że cytrynę możesz dodać tylko do herbaty, z pewnością zaskoczy cię ten przepis na makaron z sosem cytrynowym - klasyczny przepis z okolic Neapolu i słynnego wybrzeża Amalfi. To danie zachwyca delikatnością i orzeźwiającym aromatem, a świeże listki bazylii świetnie dopełniają smak. Chcesz dorzucić coś extra? Dodaj szparagi, zielony groszek lub kawałek wędzonego łososia.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1551
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231961
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5056
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1551
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231961
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5056
Składniki
Makaron z sosem cytrynowym wykładaj na talerze od razu po przygotowaniu, posyp tartym parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente. Przecedź go, zostawiając ok. 250 ml wody po gotowaniu makaronu.
W międzyczasie do garnka wlej śmietankę i zagotuj. Dodaj otartą skórkę z cytryny, sok cytrynowy oraz sól i wymieszaj. Dodaj masło oraz tarty parmezan i wymieszaj, aż się rozpuszczą. Po czym dopraw solą i czarnym pieprzem. Przełóż ugotowany makaron do sosu i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dolej odrobinę wody z gotowania makaronu, aby osiągnąć idealną konsystencję.