Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z sosem dyniowym to danie idealne na jesień. Kremowy, lekko słodkawo-pikantny, ziołowy sos jest najlepszym, zdrowym i rozgrzewającym dodatkiem, którego zakosztujesz w tym sezonie. Nie można zapomnieć też o tym, że danie jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu możesz zaserwować je całej rodzinie w tygodniu, nawet jeśli cierpisz na brak wolnego czasu. Wystarczy ci mniej niż 30 minut, by przyrządzić ten przepięknie kolorowy, pyszny makaron. Skorzystaj z sezonu na dynie!
garnek, patelnia, nóż, deska do krojenia
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 96
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 96
Składniki
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i smaż go na 2-3 minuty. Dodaj puree dyniowe, mleko, ocet, bulion, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj całość na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodaj szałwię, bazylię i parmezan. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj ugotowany makaron.
Makaron z sosem dyniowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, udekorowany świeżymi ziołami.