Makaron z sosem dyniowym to danie idealne na jesień. Kremowy, lekko słodkawo-pikantny, ziołowy sos jest najlepszym, zdrowym i rozgrzewającym dodatkiem, którego zakosztujesz w tym sezonie. Nie można zapomnieć też o tym, że danie jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu możesz zaserwować je całej rodzinie w tygodniu, nawet jeśli cierpisz na brak wolnego czasu. Wystarczy ci mniej niż 30 minut, by przyrządzić ten przepięknie kolorowy, pyszny makaron. Skorzystaj z sezonu na dynie!
Makaron z sosem dyniowym
Składniki
Przepis na makaron z sosem dyniowym
- 220 g ulubionego makaronu
- 300 g puree dyniowego
- 150 ml bulionu warzywnego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki suszonej szałwii
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- świeża bazylia do podania
- świeża natka pietruszki do podania
Składniki
Przepis na makaron z sosem dyniowym
- 220 g ulubionego makaronu
- 300 g puree dyniowego
- 150 ml bulionu warzywnego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki suszonej szałwii
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- świeża bazylia do podania
- świeża natka pietruszki do podania

Potrzebne przybory kuchenne
garnek, patelnia, nóż, deska do krojenia
Etapy przygotowania
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i smaż go na 2-3 minuty. Dodaj puree dyniowe, mleko, ocet, bulion, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj całość na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodaj szałwię, bazylię i parmezan. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj ugotowany makaron.
Makaron z sosem dyniowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, udekorowany świeżymi ziołami.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 579
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 579



Składniki
- 220 g ulubionego makaronu
- 300 g puree dyniowego
- 150 ml bulionu warzywnego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki suszonej szałwii
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- świeża bazylia do podania
- świeża natka pietruszki do podania
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i smaż go na 2-3 minuty. Dodaj puree dyniowe, mleko, ocet, bulion, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj całość na wolnym ogniu przez 5 minut.
Dodaj szałwię, bazylię i parmezan. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj ugotowany makaron.
Makaron z sosem dyniowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, udekorowany świeżymi ziołami.
Smaczne danie.;)
Pyszotka:)