Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A'la spaghetti bolognese w/g mojego przepisu jest bardzo smaczne, a próźb o dokładkę nie ma końca.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1258
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1282
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 219
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1258
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1282
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 219
Składniki
Rozgrzej olej w dużym garnku na średnio wysokim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę, smaż przez 2-3 minuty. Podkręć ogień do maksimum i dodaj mięso mielone. Smaż, rozdrabniając je, aż się zrumieni. Dodaj czerwone wytrawne wino. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minut, mieszając, do pozbycia się zapachu alkoholu. Dodaj pozostałe składniki oprócz soli i pieprzu. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do średniego, aby delikatnie bulgotał. Gotuj przez 25–30 minut (bez pokrywki), dodając bulion, jeśli sos stanie się zbyt gęsty. Mieszaj od czasu do czasu.
Przygotuj odpowiedniej wielkości garnek z osoloną wodą. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron. Ja nakładam gorący na głębokie talerze, polewam sosem, posypuję startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki, obcjonalnie.
Jest jeszcze druga obcja podania na styl włoski: Ugotowany, odcedzony makaron przełóż do sosu, zalej 1/2 szklanki odcedzonej wody z makaronu i wszystko wymieszaj delikatnie, zagotowując przez 2 – 3 minut, aż spaghetti nabierze koloru sosu, a sos zgęstnieje. Następnie nakładaj na głębokie talerze. Posyp startym parmezanem i pietruszką, obcjonalnie.