Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A'la spaghetti bolognese w/g mojego przepisu jest bardzo smaczne, a próźb o dokładkę nie ma końca.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 86
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17839
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 461
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5468
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2849
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 86
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17839
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 461
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5468
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2849
Składniki
Rozgrzej olej w dużym garnku na średnio wysokim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę, smaż przez 2-3 minuty. Podkręć ogień do maksimum i dodaj mięso mielone. Smaż, rozdrabniając je, aż się zrumieni. Dodaj czerwone wytrawne wino. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minut, mieszając, do pozbycia się zapachu alkoholu. Dodaj pozostałe składniki oprócz soli i pieprzu. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do średniego, aby delikatnie bulgotał. Gotuj przez 25–30 minut (bez pokrywki), dodając bulion, jeśli sos stanie się zbyt gęsty. Mieszaj od czasu do czasu.
Przygotuj odpowiedniej wielkości garnek z osoloną wodą. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron. Ja nakładam gorący na głębokie talerze, polewam sosem, posypuję startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki, obcjonalnie.
Jest jeszcze druga obcja podania na styl włoski: Ugotowany, odcedzony makaron przełóż do sosu, zalej 1/2 szklanki odcedzonej wody z makaronu i wszystko wymieszaj delikatnie, zagotowując przez 2 – 3 minut, aż spaghetti nabierze koloru sosu, a sos zgęstnieje. Następnie nakładaj na głębokie talerze. Posyp startym parmezanem i pietruszką, obcjonalnie.