Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A'la spaghetti bolognese w/g mojego przepisu jest bardzo smaczne, a próźb o dokładkę nie ma końca.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 205
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3573
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 205
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3573
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Składniki
Rozgrzej olej w dużym garnku na średnio wysokim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę, smaż przez 2-3 minuty. Podkręć ogień do maksimum i dodaj mięso mielone. Smaż, rozdrabniając je, aż się zrumieni. Dodaj czerwone wytrawne wino. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minut, mieszając, do pozbycia się zapachu alkoholu. Dodaj pozostałe składniki oprócz soli i pieprzu. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do średniego, aby delikatnie bulgotał. Gotuj przez 25–30 minut (bez pokrywki), dodając bulion, jeśli sos stanie się zbyt gęsty. Mieszaj od czasu do czasu.
Przygotuj odpowiedniej wielkości garnek z osoloną wodą. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron. Ja nakładam gorący na głębokie talerze, polewam sosem, posypuję startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki, obcjonalnie.
Jest jeszcze druga obcja podania na styl włoski: Ugotowany, odcedzony makaron przełóż do sosu, zalej 1/2 szklanki odcedzonej wody z makaronu i wszystko wymieszaj delikatnie, zagotowując przez 2 – 3 minut, aż spaghetti nabierze koloru sosu, a sos zgęstnieje. Następnie nakładaj na głębokie talerze. Posyp startym parmezanem i pietruszką, obcjonalnie.