Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten makaron z sosem orzechowym i kurczakiem to prawdziwie ekskluzywne danie. Wyjątkowy sos orzechowy, przygotowany na bazie orzeszków piniowych, parmezanu oraz czosnku, podkreśla głębię smaku tej potrawy, a skórka cytrynowa dodaje świeżości i nuty kwaskowatego smaku. To ciekawe danie na każdą okazję, a jego przyrządzenie jest niebywale szybkie – wystarczy pół godziny i trochę składników, by wyczarować coś tak niezwykłego.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30774
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3572
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2579
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1083
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30774
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3572
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2579
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1083
Składniki
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając ok. szklanki wody z gotowania.
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w małe kawałki i oprósz solą oraz pieprzem.
Czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i kawałki kurczaka. Smaż je razem przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając.
Na osobnej patelni podpraż orzeszki piniowe przez 3 minuty, do ładnego zrumienienia, od czasu do czasu mieszając. Przełóż je do kurczaka razem ze skórką cytrynową. Dolej wody z gotowania makaronu i całość trzymaj na ogniu przez kolejne 3 minuty.
Zdejmij sos z ognia i dołóż do niego makaron. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i posyp całość tartym parmezanem.
Makaron z sosem orzechowym i kurczakiem podawaj na ciepło, posypany siekanym szczypiorkiem.
Resztki przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Podgrzewaj na patelni, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.