Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem szynkowo-groszkowym

Przepis dnia 2015-03-13
Makaron z sosem szynkowo-groszkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4746

Dodano:

Odsłon: 8862

Szybki i łatwy sposób na sos do makaronu

Składniki

  • Szynka w plastrach 20 dag.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Jogurt naturalny 300 ml
  • Mąka pszenna 1,5 łyżki
  • Groszek konserwowy 0,5 puszki
  • Makaron 20 dag
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Tymianek
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z sosem szynkowo-groszkowym

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na patelnię. Szynkę kroimy w trochę większą kostkę i wrzucamy na patelnię z cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wstawiamy patelnię na średni ogień. Smażymy, aż wszystko się zarumieni.

  2. Do miski wlewamy jogurt naturalny i dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.

  3. Zawartość miski wylewamy na patelnię z szynką i cebulą. Dosypujemy groszek i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dokładnie mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu.

  4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy makaron na talerze i polewamy go wcześniej przygotowanym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 marca 2015 Uwielbiam makarony ,ten prezentuje się naprawdę pysznie. Cudo! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń