Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 398

Dodano:

Odsłon: 126

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym z akcentem ziołowym. Do przygotowania tego dania wystarczy kwadrans. Proporcje dla trzech osób.

Składniki

  • Makaron dowolnego rodzaju 300 g
  • Tuńczyk w wodzie 1 puszka
  • Pomidory dojrzałe średniej wielkości 3 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Natka pietruszki 5 gałązek
  • Bazylia suszona 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony 1/2 łyżeczki
  • Ostra papryka suszona ilość według uznania
  • Koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

  2. Pomidory pokroić na ćwiartki i dusić bez tłuszczu pod przykryciem przez około 8 minut.

  3. Z pomidorów zdjąć skórkę, dodać sól, rozmaryn, bazylię, ostrą paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dusić całość przez kolejne 3 minuty.

  4. Do pomidorów dodać tuńczyka odsączonego z zalewy oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze chwilę.

  5. Smaczny obiad w kwadrans gotowy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń