Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Przepis dnia 2021-08-19
Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 2479

Dodano:

Odsłon: 2190

ekspresowe danie dla zabieganych i głodnych ;-)

Składniki

  • makaron penne - 250 g
  • tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki (po 170 g)
  • passata pomidorowa - 500 ml
  • oliwki czarne - 1 słoik (350 g)
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • olej - 2 łyżki
  • chilli w płatkach - pół łyżeczki
  • sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Przygotowanie

  1. makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy

  2. cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, oliwki również kroimy w plasterki

  3. w rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy krótko, aż się zeszklą, dodajemy chili i smażymy jeszcze chwilę

  4. teraz dodajemy passatę oraz tuńczyka wraz zalewą, dusimy razem kilka minut (tak długo, jak gotuje się makaron), solimy do smaku

  5. na końcu do sosu dodajemy oliwki oraz makaron, gotujemy jeszcze minutę i gotowe, podajemy posypane natką pietruszki, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń