Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z tuńczykiem i papryką to pomysł na ekspresowe danie inspirowany kuchnią śródziemnomorską.
garnek, nóż, deska do krojenia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4682
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4682
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, odcedź go, ale nie opłukuj wodą. Dzięki temu lepiej będzie przylegać do dodatków. Przełóż makaron do miski.
Posiekaj szalotkę i obrany czosnek dość drobno. Z papryk pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój je w kostkę. Na małym rondelku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany czosnek i szalotkę, smaż przez około minutę. Odstaw, wymieszaj z sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Sos jest gotowy, przełóż go do makaronu.
Dodaj odsączonego tuńczyka i kapary, delikatnie wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp przed podaniem tartym parmezanem.