Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z tuńczykiem i papryką to pomysł na ekspresowe danie inspirowany kuchnią śródziemnomorską.
garnek, nóż, deska do krojenia
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2349
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3513
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4284
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74332
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2349
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3513
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4284
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74332
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, odcedź go, ale nie opłukuj wodą. Dzięki temu lepiej będzie przylegać do dodatków. Przełóż makaron do miski.
Posiekaj szalotkę i obrany czosnek dość drobno. Z papryk pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie pokrój je w kostkę. Na małym rondelku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany czosnek i szalotkę, smaż przez około minutę. Odstaw, wymieszaj z sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Sos jest gotowy, przełóż go do makaronu.
Dodaj odsączonego tuńczyka i kapary, delikatnie wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp przed podaniem tartym parmezanem.