Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na makaron z tuńczykiem z puszki to jeden z pyszniejszych i łatwych przepisów na danie, które zaskoczy delikatnością smaku i swoją wykwintnością. Sekretem prostych dań są dobre składniki, które świetnie ze sobą harmonizują. Soczysty tuńczyk w połączeniu ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi oraz delikatnie słonymi, wytrawnymi oliwkami to prawdziwa rozkosz dla zmysłów. Ten pełnowartościowy posiłek jest źródłem m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, D oraz z grupy B, a ponadto stanowi niezbędne źródło białka.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Podgrzej w dużym garnku wodę na makaron. Fusilli ma kształt świderków, dzięki czemu tuńczyk jest w stanie wbić się ze swoim smakiem pomiędzy tę strukturę. Możesz jednak zastosować dowolny makaron i danie wyjdzie również dobre. W międzyczasie do średniej wielkości miski przerzuć tuńczyka i rozdrobnij go widelcem na mniejsze części. Na patelni podgrzej delikatnie oliwę z oliwek i dodaj do niej ząbek czosnku (w całości) i zacznij podgrzewać ok. 1 minuty na małym ogniu. Uważaj, aby czosnek się nie przypalił, bo wtedy oliwa będzie miała gorzkawy posmak. Odłóż czosnek z patelni.
Gdy już czosnek oddał swój smak oliwie, dodaj do nich pomidorki koktajlowe. Nie doprowadź jednak do tego, aby pomidorki się rozgotowały lub usmażyły. Mają jedynie przesiąknąć aromatem oliwy i czosnku. Dołóż do nich czarne oliwki. Następnie do przygotowanego wcześniej rozdrobnionego tuńczyka dodaj resztę składników z patelni. Dopraw solą i pieprzem oraz płatkami papryki czerwonej według uznania.
Gdy woda na makaron się zagotuje, dodaj sól i makaron. Gotuj al dente zgodnie z instrukcją z opakowania. Sprawdź 2-3 minuty przed końcem czasu, czy na pewno makaron ma pożądaną twardość. Gdy makaron będzie już idealny, połącz go z tuńczykiem i warzywami, pokrop sokiem z cytryny oraz dodaj listki bazylii.