Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszym daniem jest właśnie makaron z twarogiem i skwarkami ze słoniny jak również dodatku cebulki, dla niektórych to świetne wspomnienia lecz dla większości to zmora z dzieciństwa zgadzacie się ze mną ?
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4540
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4540
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Składniki
Na początek do garnka wlać wodę, posolić ją i doprowadzić do zagotowania, następnie wsypać dowolny ulubiony makaron i ugotować go na wolnym ogniu do pełnej miękkości. Ugotowany makaron przelać na durszlak i przelać go zimną wodą aby się zahartował
W czasie gdy makaron się hartuje na patelnię dodać słoninę pokrojoną w drobniejszą kostkę i podsmażając na wolnym ogniu dodać cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Smażąc wszystko razem posolić i posypać pieprzem i nadal na wolnym ogniu smażąc do uzyskania ładnego rumianego koloru
Tak przygotowane danie to szybkie rozwiązanie na obiad kiedy nie mamy czasu przygotować coś lepszego lub po prostu jak nie mam sił na nic więcej. Do talerza nałożyć dowolną ilość makaronu, na makaron pokruszyć twaróg ( nie wstydzę się tego że używam twarogu z Biedronki chudy w kostce jak dla mnie najlepszy i nie trzeba go mielić ). Na twaróg z makaronem polać skwarki z cebulką i odrobiną tłuszczu ze smażonych skwarek, można również przygotować takie danie na słodko np. z dodatkiem różnego rodzaju sosów owocowych a także można dodać masy krówka