Dzisiaj polecam makaron zapiekany z sosem pomidorowym i szynką posypany tartym parmezanem. To danie jest łatwe do przygotowania i świetnie smakuje zarówno na obiad, jak i na kolację. Można je również modyfikować, dodając ulubione warzywa, takie jak papryka, cukinia czy pieczarki, aby wzbogacić smak i wartość odżywczą potrawy. Najlepiej smakuje podane z sałatką z świeżych warzyw i pieczywem czosnkowym. Idealne na rodzinne spotkania lub szybki, ale pyszny posiłek w tygodniu.
Makaron zapiekany
Składniki
- 400 g makaronu do spaghetti
- 300 g szynki
- parmezan
- 8 kokilotek do zapiekania
- Składniki na sos
- 400 ml sosu pomidorowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- bazylia
- oregano
Składniki
- 400 g makaronu do spaghetti
- 300 g szynki
- parmezan
- 8 kokilotek do zapiekania
- Składniki na sos
- 400 ml sosu pomidorowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- bazylia
- oregano

Etapy przygotowania
Przygotowanie sosu Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy cebulka się zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, na koniec dodać sos pomidorowy. Doprawić ziołami (zioła prowansalskie, bazylia, oregano), oraz sól i pieprz do smaku.

Wykonanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałeczki. Na spód każdej kokilotki (wychodzi ok 8 sztuk), układamy makaron na makaron nakładamy łyżkę sosu pomidorowego. Na sos dajemy drobno pokrojoną szynkę i ponownie polewany sosem. Na samą górę dajemy świeżo straty parmezan i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12 minut.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5630

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 939

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 242

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29295
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 77
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5630

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 939

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 242

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29295
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 77



Składniki
- 400 g makaronu do spaghetti
- 300 g szynki
- parmezan
- 8 kokilotek do zapiekania
- Składniki na sos
- 400 ml sosu pomidorowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- bazylia
- oregano
Przygotowanie sosu Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy cebulka się zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, na koniec dodać sos pomidorowy. Doprawić ziołami (zioła prowansalskie, bazylia, oregano), oraz sól i pieprz do smaku.
Wykonanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałeczki. Na spód każdej kokilotki (wychodzi ok 8 sztuk), układamy makaron na makaron nakładamy łyżkę sosu pomidorowego. Na sos dajemy drobno pokrojoną szynkę i ponownie polewany sosem. Na samą górę dajemy świeżo straty parmezan i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12 minut.