Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na makaron zapiekany z cukinią zobaczyłam kiedyś na jednym z kanałów Youtube. Spodobał mi się tak bardzo, że stał się inspiracją do wykonania mojej własnej zapiekanki. Na filmie wyglądało to ładnie, ale w sumie nie wiedziałam, czego się spodziewać po użyciu tak niewielu prostych składników. Tymczasem makaron zapiekany z cukinią okazał się nadspodziewanie smaczny, harmonijny i kremowy. Trochę w stylu mac and cheese, ale mniej kaloryczny. A to takie proste danie!
Przepis dnia
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup. Gęsta, konkretna i z moją uko...
Odsłon: 402
Deser dla cukrzyka powinien mieć niski indeks gimniczny, dlatego chcąc go pr...
Odsłon: 140
Jaki jest przepis na dobry rosół? Musi być z pewnością prosty w przygotowaniu...
Odsłon: 2553
Przepis dnia
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup. Gęsta, konkretna i z moją uko...
Odsłon: 402
Deser dla cukrzyka powinien mieć niski indeks gimniczny, dlatego chcąc go pr...
Odsłon: 140
Jaki jest przepis na dobry rosół? Musi być z pewnością prosty w przygotowaniu...
Odsłon: 2553
Składniki
Cukinie umyj, osusz, odetnij i odrzuć końce. Przekrój każdą wzdłuż na pół, a następnie w dość grube półplasterki (0,5-0,8 cm).
Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju, wrzuć półplasterki cukinii i smaż przez kilka minut na największym palniku. Przemieszaj od czasu do czasu. Chodzi o to, by przynajmniej część cukinii zrumieniła się, jak to widać na zdjęciu.
W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, osól i gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (trwa to zazwyczaj około 10 minut, jeśli wybierzesz kolanka).
Posyp cukinię kilkoma szczyptami soli, przykryj patelnię i duś plasterki do miękkości przez jakieś 15 minut. Pod koniec duszenia dodaj do cukinii czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę pieprzu i wybrane zioła (nie za dużo, bo nie mają zdominować smaku).
Odcedź makaron, a cukinię zmiksuj blenderem na gładko.
Połowę zmiksowanej cukinii wymieszaj z makaronem, dodaj startą na dużych oczkach mozzarellę i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 22×32 cm.
Na powierzchnię makaronu wylej resztę zmiksowanej cukinii.
Wygładź powierzchnię i posyp parmezanem lub innym “charakternym” serem.
Zapiekaj makaron przez około 30 minut w 180 stopniach.
Gotowy makaron zapiekany z cukinią zostaw do przestudzenia na jakieś 10 minut i dopiero wtedy podaj na stół. Dzięki temu zdołasz łatwiej pokroić zapiekankę i przełożyć ładne porcje z formy na talerz. Lekko przestudzona zapiekanka nie rozjeżdża się tak łatwo, jak gorąca prosto z pieca (piszę to na własnym przykładzie, bo pierwszą porcję wykładałam na talerz bardzo gorącą i wszystko się rozjechało, lecz na szczęście nie straciło nic na smaku).
Zapiekanka jest lekko wilgotna i kremowa w smaku jak najprawdziwszy makaron z serem, ale bez beszamelu i wielkiej ilości tłustego sera zawiera znacznie mniej kalorii. Może nie jest całkiem “fit”, ale też nie tak bardzo tucząca. Serdecznie polecam Ci spróbować to danie, smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Naleśniki na maślance z flambirowanymi truskawkami
Dania główne
Zapiekanka familijna
Dania główne
Kurczak w pomidorach na ostro
Dania główne
Młoda kapusta na boczku wędzonym
Naleśniki na maślance z flambirowanymi truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni, jednym z moich ulubionych dań z truskawkami są nal...
Odsłon: 110
Zapiekanka familijna
Jeśli szukasz przepisu na obiad lub sycącą kolację, która posmakuje zarówno d...
Odsłon: 4273