Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na makaron zapiekany z cukinią zobaczyłam kiedyś na jednym z kanałów Youtube. Spodobał mi się tak bardzo, że stał się inspiracją do wykonania mojej własnej zapiekanki. Na filmie wyglądało to ładnie, ale w sumie nie wiedziałam, czego się spodziewać po użyciu tak niewielu prostych składników. Tymczasem makaron zapiekany z cukinią okazał się nadspodziewanie smaczny, harmonijny i kremowy. Trochę w stylu mac and cheese, ale mniej kaloryczny. A to takie proste danie!
Cukinie umyj, osusz, odetnij i odrzuć końce. Przekrój każdą wzdłuż na pół, a następnie w dość grube półplasterki (0,5-0,8 cm).
Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju, wrzuć półplasterki cukinii i smaż przez kilka minut na największym palniku. Przemieszaj od czasu do czasu. Chodzi o to, by przynajmniej część cukinii zrumieniła się, jak to widać na zdjęciu.
W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, osól i gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (trwa to zazwyczaj około 10 minut, jeśli wybierzesz kolanka).
Posyp cukinię kilkoma szczyptami soli, przykryj patelnię i duś plasterki do miękkości przez jakieś 15 minut. Pod koniec duszenia dodaj do cukinii czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę pieprzu i wybrane zioła (nie za dużo, bo nie mają zdominować smaku).
Odcedź makaron, a cukinię zmiksuj blenderem na gładko.
Połowę zmiksowanej cukinii wymieszaj z makaronem, dodaj startą na dużych oczkach mozzarellę i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 22×32 cm.
Na powierzchnię makaronu wylej resztę zmiksowanej cukinii.
Wygładź powierzchnię i posyp parmezanem lub innym “charakternym” serem.
Zapiekaj makaron przez około 30 minut w 180 stopniach.
Gotowy makaron zapiekany z cukinią zostaw do przestudzenia na jakieś 10 minut i dopiero wtedy podaj na stół. Dzięki temu zdołasz łatwiej pokroić zapiekankę i przełożyć ładne porcje z formy na talerz. Lekko przestudzona zapiekanka nie rozjeżdża się tak łatwo, jak gorąca prosto z pieca (piszę to na własnym przykładzie, bo pierwszą porcję wykładałam na talerz bardzo gorącą i wszystko się rozjechało, lecz na szczęście nie straciło nic na smaku).
Zapiekanka jest lekko wilgotna i kremowa w smaku jak najprawdziwszy makaron z serem, ale bez beszamelu i wielkiej ilości tłustego sera zawiera znacznie mniej kalorii. Może nie jest całkiem “fit”, ale też nie tak bardzo tucząca. Serdecznie polecam Ci spróbować to danie, smacznego!
Bacon, egg and cheese to jedna z najpopularniejszych amerykanskich kanapek.Pr...
Odsłon: 943
Zapiekanka w kolorze jesieni to po prostu jedna z wersji zapiekanego makaronu...
Odsłon: 557
Pychota, chciałoby się powiedzieć. Serdecznie polecam.
Odsłon: 2654
Nie masz pomysłu na obiad, polecam gulasz z pieczarkami w aromatycznym sosie,...
Odsłon: 37
Różnie nazywają tę potrawę ale ja nazywa ją gołąbkami i niech tak zostanie, p...
Odsłon: 53
Pyszne i kolorowe szaszłyki z kiełbasek i warzyw podane z sosem z jalapeño sm...
Odsłon: 44
Delikatne i kruche mięso smakuje rewelacja. Zachwyci gości.
Odsłon: 131
Nie masz pomysłu na obiad, polecam gulasz z pieczarkami w aromatycznym sosie,...
Odsłon: 37
Różnie nazywają tę potrawę ale ja nazywa ją gołąbkami i niech tak zostanie, p...
Odsłon: 53
Pyszne i kolorowe szaszłyki z kiełbasek i warzyw podane z sosem z jalapeño sm...
Odsłon: 44
Delikatne i kruche mięso smakuje rewelacja. Zachwyci gości.
Odsłon: 131
Składniki
Cukinie umyj, osusz, odetnij i odrzuć końce. Przekrój każdą wzdłuż na pół, a następnie w dość grube półplasterki (0,5-0,8 cm).
Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju, wrzuć półplasterki cukinii i smaż przez kilka minut na największym palniku. Przemieszaj od czasu do czasu. Chodzi o to, by przynajmniej część cukinii zrumieniła się, jak to widać na zdjęciu.
W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, osól i gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (trwa to zazwyczaj około 10 minut, jeśli wybierzesz kolanka).
Posyp cukinię kilkoma szczyptami soli, przykryj patelnię i duś plasterki do miękkości przez jakieś 15 minut. Pod koniec duszenia dodaj do cukinii czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę pieprzu i wybrane zioła (nie za dużo, bo nie mają zdominować smaku).
Odcedź makaron, a cukinię zmiksuj blenderem na gładko.
Połowę zmiksowanej cukinii wymieszaj z makaronem, dodaj startą na dużych oczkach mozzarellę i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 22×32 cm.
Na powierzchnię makaronu wylej resztę zmiksowanej cukinii.
Wygładź powierzchnię i posyp parmezanem lub innym “charakternym” serem.
Zapiekaj makaron przez około 30 minut w 180 stopniach.
Gotowy makaron zapiekany z cukinią zostaw do przestudzenia na jakieś 10 minut i dopiero wtedy podaj na stół. Dzięki temu zdołasz łatwiej pokroić zapiekankę i przełożyć ładne porcje z formy na talerz. Lekko przestudzona zapiekanka nie rozjeżdża się tak łatwo, jak gorąca prosto z pieca (piszę to na własnym przykładzie, bo pierwszą porcję wykładałam na talerz bardzo gorącą i wszystko się rozjechało, lecz na szczęście nie straciło nic na smaku).
Zapiekanka jest lekko wilgotna i kremowa w smaku jak najprawdziwszy makaron z serem, ale bez beszamelu i wielkiej ilości tłustego sera zawiera znacznie mniej kalorii. Może nie jest całkiem “fit”, ale też nie tak bardzo tucząca. Serdecznie polecam Ci spróbować to danie, smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Mielone w pieczarkach z kapustą
Dania główne
Gulasz Polonez
Dania główne
Kapusta faszerowana czyli inaczej gołąbki
Dania główne
Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie
Mielone w pieczarkach z kapustą
Kiedy znudziły się Wam zwykłe kotlety mielone, przygotuj je inaczej według te...
Odsłon: 10
Gulasz Polonez
Nie masz pomysłu na obiad, polecam gulasz z pieczarkami w aromatycznym sosie,...
Odsłon: 37