Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ze szparagami i szynką parmeńską

Makaron ze szparagami i szynką parmeńską

Autor:

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 2455

Dodano:

Odsłon: 1994

proste i szybkie danie, idealne na szparagowy sezon

Składniki

  • makaron penne - 250 g
  • szynka parmeńska - 150 g
  • czosnek - 6 ząbków
  • ser gorgonzola - 100 g
  • śmietana 18% - 5 łyżek
  • zielone szparagi - 1 pęczek (ok. 500g)
  • oliwa - 2 łyżki
  • pietruszka - 1 pęczek
  • pomidorki daktylowe - kilkanaście sztuk
  • sól, pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron ze szparagami i szynką parmeńską

Przygotowanie

  1. szparagi (wybieramy możliwie cienkie) myjemy, odłamujemy zdrewniałe części, po czym kroimy na około centymetrowe kawałki

  2. czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki, szynkę kroimy na cienkie paski, pietruszkę siekamy niebyt drobno, a pomidorki kroimy na połówki

  3. makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, czyli około 9-10 minut, ale w większej ilości osolonej wody, na 5 minut przed końcem gotowania dorzucamy szparagi, gotowe odcedzamy

  4. w czasie, kiedy gotuje się makaron i szparagi, na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy chwilę, dorzucamy szynkę i smażymy 2-3 minuty

  5. teraz dodajemy śmietanę, rozkruszony ser i 5 łyżek wody z gotującego się makaronu, dusimy do połączenia składników

  6. odcedzone makaron i szparagi dodajemy do sosu, solimy i pieprzymy, mieszamy i całość dusimy jeszcze 2-3 min

  7. danie podajemy posypane pietruszką i pomidorkami, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń