Dania główne Przepis na:
Makaron ze szpinakiem i serem feta z chrupiącym kurczakiem

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4430
Dodano: 23.11.2016
Odsłon: 4458
Składniki
- Pierś z kurczaka 1 pojędyńcza sztuka
- Ulubiony makaron 30 dag
- Sos Knorr do warzyw na ciepło czosnkowo-ziołowy
- Ser feta 250 g.
- Masło 2 łyżki
- Szpinak mrożony 450 g
- Śmietana słodka 18% 150 ml
- Sól
- Pieprz
- Czosnek 8 ząbków
- Słonecznik łuskany 2/3 szkl.
- Olej rzepakowy 2 łyżki
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem (3 ząbki), dodać również olej rzepakowy i dokładnie wymieszać. Zostawić w lodówce przez ok. 3 godziny.
-
Makaron ugotować al dente wg opisu na opakowaniu.
-
W międzyczasie na rozgrzanej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka (ok. 10 min)
-
Na innej patelni rozpuścić masło, podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (5 ząbków), a następnie dodać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak, chwilę smażyć (ok.6 min).
-
Gotowy sos wymieszać ze śmietanką, a następnie dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać.
-
Odcedzony makaron dodać do szpinaku. Ser feta pokroić w kostkę i wsypać do dania. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.
-
Gotowe danie podawać z usmażonym kurczakiem i posypać uprażonym słonecznikiem.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (2)

bellamozzarella 25 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Super smakowite zestawienie...i feta i prażony słonecznik ;-)15 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Świetne <316 Kto głosował? | Odpowiedz