Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ze szpinakiem i serem feta z chrupiącym kurczakiem

Makaron ze szpinakiem i serem feta z chrupiącym kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4430

Dodano:

Odsłon: 4458

Ostatnio w lodówce znalazłam ser feta, za którym osobiście nie przepadam. Ale to danie go odczarowało. Polecam przepyszny makaron ze szpinakiem i serem feta, który smakowicie się rozpuści. Danie wzbogaciłam chrupiącym kurczakiem.

Składniki

  • Pierś z kurczaka 1 pojędyńcza sztuka
  • Ulubiony makaron 30 dag
  • Sos Knorr do warzyw na ciepło czosnkowo-ziołowy
  • Ser feta 250 g.
  • Masło 2 łyżki
  • Szpinak mrożony 450 g
  • Śmietana słodka 18% 150 ml
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek 8 ząbków
  • Słonecznik łuskany 2/3 szkl.
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem (3 ząbki), dodać również olej rzepakowy i dokładnie wymieszać. Zostawić w lodówce przez ok. 3 godziny.

  2. Makaron ugotować al dente wg opisu na opakowaniu.

  3. W międzyczasie na rozgrzanej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka (ok. 10 min)

  4. Na innej patelni rozpuścić masło, podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (5 ząbków), a następnie dodać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak, chwilę smażyć (ok.6 min).

  5. Gotowy sos wymieszać ze śmietanką, a następnie dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać.

  6. Odcedzony makaron dodać do szpinaku. Ser feta pokroić w kostkę i wsypać do dania. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.

  7. Gotowe danie podawać z usmażonym kurczakiem i posypać uprażonym słonecznikiem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń