Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i groszkiem

Przepis dnia 2018-03-21
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2667

Dodano:

Odsłon: 4076

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i groszkiem pod chrupiącą posypką z bułki- sycące domowe danie, prawdziwy comfort food

Składniki

  • 400 g makaronu świderki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wywaru warzywnego albo rosołku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 słoiczek karczochów w zalewie
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • duża garść parmezanu
  • 2 kajzerki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Makaron ugotować (ok 3 minuty na półtwardo bo dojdzie podczas pieczenia), przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia na durszlaku.
    Cebulę pokroić, w garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i przesmażyć ok 5 minut.
    Dodać mąkę, wymieszać, wlać rosołek i mleko – gotować aż całość zgęstnieje.
    Sos doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny.
    Do sosu dodać tuńczyka i groszek i całość wymieszać.

  2. Do dużej miski włożyć makaron, zalać sosem, dodać karczochy i parmezan.
    Całość dobrze przemieszać, naczynie do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć masę.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni

  3. Bułki pokroić na kawałki a następnie rozdrobnić w melakserze (albo bardzo drobno porwać).
    Pokruszoną bułką posypać wierzch zapiekanki, wstawić do piekarnika i piec 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń