Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-03-2018
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i groszkiem pod chrupiącą posypką z bułki- sycące domowe danie, prawdziwy comfort food
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6963
Polecam.
Odsłon: 112
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5267
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2395
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6963
Polecam.
Odsłon: 112
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5267
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2395
Składniki
Makaron ugotować (ok 3 minuty na półtwardo bo dojdzie podczas pieczenia), przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia na durszlaku. Cebulę pokroić, w garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i przesmażyć ok 5 minut. Dodać mąkę, wymieszać, wlać rosołek i mleko – gotować aż całość zgęstnieje. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny. Do sosu dodać tuńczyka i groszek i całość wymieszać.
Do dużej miski włożyć makaron, zalać sosem, dodać karczochy i parmezan. Całość dobrze przemieszać, naczynie do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Bułki pokroić na kawałki a następnie rozdrobnić w melakserze (albo bardzo drobno porwać). Pokruszoną bułką posypać wierzch zapiekanki, wstawić do piekarnika i piec 30 minut.