Dania główne Przepis na:
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i groszkiem


Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2667
Dodano: 15.03.2018
Odsłon: 4076
Składniki
- 400 g makaronu świderki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka wywaru warzywnego albo rosołku
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 słoiczek karczochów w zalewie
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- duża garść parmezanu
- 2 kajzerki
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Makaron ugotować (ok 3 minuty na półtwardo bo dojdzie podczas pieczenia), przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia na durszlaku.
Cebulę pokroić, w garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i przesmażyć ok 5 minut.
Dodać mąkę, wymieszać, wlać rosołek i mleko – gotować aż całość zgęstnieje.
Sos doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny.
Do sosu dodać tuńczyka i groszek i całość wymieszać. -
Do dużej miski włożyć makaron, zalać sosem, dodać karczochy i parmezan.
Całość dobrze przemieszać, naczynie do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć masę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni -
Bułki pokroić na kawałki a następnie rozdrobnić w melakserze (albo bardzo drobno porwać).
Pokruszoną bułką posypać wierzch zapiekanki, wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
Komentarze do przepisu (0)