Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i pieczarkami

Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 4052

Dodano:

Odsłon: 9219

Ciekawy pomysł na bezmięsny obiad. Prosto, smacznie i tanio.

Składniki

  • Makaron świderki- 40 dag
  • Pieczarki- 50 dag
  • szpinak w liściach mrożony- 45 dag
  • Cebula biała- 2 szt.
  • Masło- 10 dag
  • mąka- 2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa- 1 łyżka
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Mleko- 1 szklanka
  • Woda- 1/2 szklanki
  • Mozzarella tarta- 10 dag
  • Sól- do smaku
  • Pieprz- do smaku
  • tłuszcz- do wysmarowania formy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przepłucz zimną wodą, przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Cebulę obierz i pokrój w piórka, podsmaż na patelni, po 5 minutach dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Gdy pieczarki zostaną pozbawione wody, wyłóż je razem z cebulą na makaron. W garnku rozpuść 5 dag masła, dodaj mąkę, gałkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj wodę i mleko. Gotuj do czasu aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Wylej sos na zapiekankę. Szpinak rozmróź na maśle (5 dag), dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż na wierzch zapiekanki. Danie posyp mozzarellą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń