Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaronowe koszyczki z mięsem mielonym i warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3467
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2825
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 158
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 119
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3467
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2825
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 158
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 119
Składniki
Makaron wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i mieszamy - gotujemy ok 5 minut. Mięso mielone podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, soli i pieprzu. Warzywa mrożone zalewamy wrzątkiem lub warzywa "świeże" kroimy w kostkę / średniej wielkości kawałki - marchewkę i fasolkę gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Foremki do mufinków smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną bułki tartej. Ostudzony makaron wkładamy do form - do środka dodajemy mięso, warzywa, i piórka cebuli. Blaszkę wkładamy na ok 5 minut do piekarnika - temp 180stopni. Brzegi lasagne powinny się przyrumienić - następnie wyciągamy blaszkę, łapiemy za końce i przekłuwamy wykałaczką - żeby zamknąć koszyczki. (Jeśli makaron jest tylko ugotowany, to wykałaczka go "przerywa"). Foremkę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut.
Śmietanę wlewamy do rondla, czosnek drobno siekamy - dodajemy do śmietany - gotujemy. Doprawiamy kostką rosołową i pieprzem. Na koniec dodajemy starty żółty ser - mieszamy do momentu, aż ser się stopi. Szczypiorek drobno siekamy. Gotowe koszyczki nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.