Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowo-krewetkowy misz masz w 30 minut

Przepis dnia 2017-04-22
Makaronowo-krewetkowy misz masz w 30 minut

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 926

Dodano:

Odsłon: 3546

Szybki obiad w pół godziny

Składniki

  • 1 paczka mrożonych gotowanych krewetek
  • makaron spaghetti
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mieszanki przypraw cajun - przepis podany w moim profilu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (pieczonych)
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża posiekana natka pietruszki do podania
  • oliwa z oliwek do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Porcję makaronu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.

  2. Krewetki rozmrażamy, usuwamy ogonki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obsypujemy przyprawą cajun.

  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek) i dodajemy krewetki. Podsmażamy do miękkości na złoty kolor.

  4. Krewetki przekładamy na talerzyk i odstawiamy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, kawałki cebuli, i 2 łyżki masła do oliwy, na której smażyliśmy krewetki. Cebule i czosnek podsmażamy ok. 3 minuty.

  5. Pomidory miksujemy lub blendujemy na jednolitą masę i dodajemy na patelnię do podsmażonej cebuli. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu.

  6. Dodajemy śmietanę kremówkę i parmezan. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dorpawiamy solą i pieprzem do smaku.

  7. Dodajemy makaron i krewetki – delikatnie mieszamy wszystkie składniki.

  8. Posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń