Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaronowy jabłeczniki

Makaronowy jabłeczniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2356 Ocena: 15061

Dodano:

Odsłon: 232

Wspaniałe tanie danie na deser.

Składniki

  • Makaron nitki 1 opakowanie (jak najcieńszy)
  • Masło ½ kostki
  • Cukier 25 dag
  • Orzechy włoskie 10 dag
  • Rodzynki 10 dag
  • Cukier waniliowy 2 szt.
  • Jabłka 1 kg
  • Sok jabłkowy ½ szklanki
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Cukier puder z cynamonem do posypki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i dobrze zahartować. Połowę makaronu wyłożyć do przygotowanej formy żaroodpornej i skropić połową rozpuszczonego masła. Jabłka obrać, pokroić w cienkie paseczki, posypać cukrami, dodać rodzynki, potłuczone orzech i wymieszać. Wyłożyć na makaron w naczyniu żaroodpornym, przykryć resztą makaronu, skropić sokiem z cytryny i resztą masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 i zapiekać przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń