Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na smaczna rybkę
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8374
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2906
Polecam.
Odsłon: 1610
Polecam.
Odsłon: 471
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8374
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2906
Polecam.
Odsłon: 1610
Polecam.
Odsłon: 471
Składniki
Makrelę myjemy, odcinamy głowę. Nacinamy grzbiet w kilku miejscach. Układamy makrelę na folii aluminiowej do pieczenia. Wierzch i środek ryby nacieramy olejem, posypujemy sola i pieprzem do smaku. Do brzucha nakładamy połowę pokrojonego w plasterki czosnku i 2 plastry cytryny. Reszta cytryny i czosnku obkładamy rybę z wierzchu. Zawijamy szczelnie folię aluminiowa i odkładamy rybę na minimum 2 godziny, aby przesiaknęła smakami dodatków.
Po tym czasie "leżakowania" nagrzewamy piekarnik do 200st.C. Pieczemy makrelę ok. 30-40 minut, aż kawałki mięsa będa się bez trudu rozdzielać. Rybę podawać na ciepło.