Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na smaczna rybkę
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1206
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1206
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Składniki
Makrelę myjemy, odcinamy głowę. Nacinamy grzbiet w kilku miejscach. Układamy makrelę na folii aluminiowej do pieczenia. Wierzch i środek ryby nacieramy olejem, posypujemy sola i pieprzem do smaku. Do brzucha nakładamy połowę pokrojonego w plasterki czosnku i 2 plastry cytryny. Reszta cytryny i czosnku obkładamy rybę z wierzchu. Zawijamy szczelnie folię aluminiowa i odkładamy rybę na minimum 2 godziny, aby przesiaknęła smakami dodatków.
Po tym czasie "leżakowania" nagrzewamy piekarnik do 200st.C. Pieczemy makrelę ok. 30-40 minut, aż kawałki mięsa będa się bez trudu rozdzielać. Rybę podawać na ciepło.