Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na smaczna rybkę
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 301
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24571
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8927
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 301
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24571
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8927
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 716
Składniki
Makrelę myjemy, odcinamy głowę. Nacinamy grzbiet w kilku miejscach. Układamy makrelę na folii aluminiowej do pieczenia. Wierzch i środek ryby nacieramy olejem, posypujemy sola i pieprzem do smaku. Do brzucha nakładamy połowę pokrojonego w plasterki czosnku i 2 plastry cytryny. Reszta cytryny i czosnku obkładamy rybę z wierzchu. Zawijamy szczelnie folię aluminiowa i odkładamy rybę na minimum 2 godziny, aby przesiaknęła smakami dodatków.
Po tym czasie "leżakowania" nagrzewamy piekarnik do 200st.C. Pieczemy makrelę ok. 30-40 minut, aż kawałki mięsa będa się bez trudu rozdzielać. Rybę podawać na ciepło.