Do góry

Dania główne Przepis na:

Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa

Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 540

Dodano:

Odsłon: 6730

Prosty przepis na smaczna rybkę

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makrelę myjemy, odcinamy głowę.
    Nacinamy grzbiet w kilku miejscach.
    Układamy makrelę na folii aluminiowej do pieczenia.
    Wierzch i środek ryby nacieramy olejem, posypujemy sola i pieprzem do smaku.
    Do brzucha nakładamy połowę pokrojonego w plasterki czosnku i 2 plastry cytryny.
    Reszta cytryny i czosnku obkładamy rybę z wierzchu. Zawijamy szczelnie folię aluminiowa i odkładamy rybę na minimum 2 godziny, aby przesiaknęła smakami dodatków.

  2. Po tym czasie "leżakowania" nagrzewamy piekarnik do 200st.C.
    Pieczemy makrelę ok. 30-40 minut, aż kawałki mięsa będa się bez trudu rozdzielać.

    Rybę podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maxymil 11 września 2013 uwielbiam łowić i pałaszować ryby ale muszę przyznać że świeżej makreli jeszcze nie spożywałem .W sprzedaż u mnie jej nie ma tylko puszki i wędzone ,a takiego mi smaczka narobiłaś że szok to musi być przepyszne ,pozdrawiam i dodaje kciuk.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń