Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiecie co zrobić z pozostałych ziemniaków z dnia poprzedniego ? Podam wam przepis na malutkie kluseczki podobne do śląskich lecz w małej wersji i bez dziurki. Takie malutkie chętnie zje każde dziecko są dosłownie na jeden kęs. Myślę że spodoba wam się mój pomysł na pyszny obiad.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 548
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 176
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 548
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 176
Składniki
Ziemniaki z dnia poprzedniego ( u mnie z koperkiem ) przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić maszynką sitkiem o drobnych oczkach. Następnie dodać całe jajko oraz mąkę ziemniaczaną.
Całość czyli ziemniaki z jajkiem i mąką dokładnie wyrobić ręką do połączenia się składników, ciasto jest gładkie i gotowe wtedy gdy nie klei się do rąk. Od przygotowanego ciasta ziemniaczanego odrywać mały kawałek i w rękach rolując uformować malutką kuleczkę.
Na ogień wstawić wodę lekko ją soląc. Gdy woda się zagotuje wkładać przygotowane kluseczki, od czasu wypłynięcia kluseczek na wierzch gotować na wolnym ogniu około 4 minut. Ugotowane kluseczki przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Tak przygotowane kluseczki podałam z usmażonym boczkiem wędzonym a do tego zrobiłam surówkę ze szczypioru i pomidora malinowego ze śmietaną. U mnie mała porcja ponieważ jest nas trzy osoby w domu i w zupełności nam wystarczyło w te upały ale jeśli ktoś ma większą rodzinę wystarczy zwiększyć produkty.