Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz robiłam małże specjalnie dla męża z okazji Walentynek.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8382
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2918
Polecam.
Odsłon: 1629
Polecam.
Odsłon: 475
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8382
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2918
Polecam.
Odsłon: 1629
Polecam.
Odsłon: 475
Składniki
Robimy sos: bazylię, natkę pietruszki, pół pomidora bez skórki i pestek wrzucamy do malaksera, dodajemy 2 ząbki czosnku (wcześniej przecisnęłam go przez praskę) oraz parmezan. Miksujemy. Dolewamy oliwy. Napisałam około 50ml, ale trzeba sprawdzać konsystencję pesto. Na końcu solimy i pieprzymy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy mamy prawie ugotowane ziemniaki, małże wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Gotujemy około 3 minut aż muszle otworzą się. Małże wyciągamy i wyciągamy z muszel (kilka zostawiłam do ozdoby w muszlach). Ugotowane ziemniak obieramy i kroimy w kawałki, ogórek kroimy w plasterki. Na talerzu układamy sałatę, ogórek, ziemniaki i małże. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny o polewamy sosem pesto.