Do góry

Dania główne Przepis na:

Małże z pesto

Małże z pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1381

Dodano:

Odsłon: 2262

Pierwszy raz robiłam małże specjalnie dla męża z okazji Walentynek.

Składniki

  • 400g mrożonych małży
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • pół pomidora
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • około 50 ml oliwy
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2-3 ziemniaki
  • liście sałaty
  • cytryna
  • pół małego ogórka
1-2 os. 30 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Małże z pesto

Przygotowanie

  1. Robimy sos: bazylię, natkę pietruszki, pół pomidora bez skórki i pestek wrzucamy do malaksera, dodajemy 2 ząbki czosnku (wcześniej przecisnęłam go przez praskę) oraz parmezan. Miksujemy. Dolewamy oliwy. Napisałam około 50ml, ale trzeba sprawdzać konsystencję pesto. Na końcu solimy i pieprzymy.
    Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy mamy prawie ugotowane ziemniaki, małże wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Gotujemy około 3 minut aż muszle otworzą się. Małże wyciągamy i wyciągamy z muszel (kilka zostawiłam do ozdoby w muszlach).
    Ugotowane ziemniak obieramy i kroimy w kawałki, ogórek kroimy w plasterki. Na talerzu układamy sałatę, ogórek, ziemniaki i małże. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny o polewamy sosem pesto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń