Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie o egzotycznym smaku i aromacie - curry na mleku kokosowym z kokosowym makaronem i mango, podane z polędwiczkami z kurczaka smażonymi w panierce panko.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 491
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 491
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Składniki
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju smażymy pastę curry przez około minutę. Ja dałam 1 łyżkę ostrej pasty, jeśli wolicie ostrzejszą kuchnię, możecie spokojnie dodać 2 łyżki. Zalewamy mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy. Do sosu curry dodajemy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię oraz mango. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy pokrojone liście jarmuż (bez twardych łodyg) i ugotowany makaron. Całość dusimy jeszcze chwilę razem. W razie potrzeby doprawiamy.
W międzyczasie szykujemy polędwiczki. Dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą, pieprzem i mielonym curry. Przygotowujemy ciasto. Mieszamy jajko i mąkę. Dodajemy po trochę wodę, aby otrzymać ciasto konsystencji gęstej śmietany. Szykujemy talerz z panko. Polędwiczki moczymy w cieście i od obtaczamy w panko. Smażymy na oleju, aż do zarumienienia z obu stron. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na talerzach układamy porcję curry oraz polędwiczki.