Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo smaczna wersja pizzy ,pachnąca latem....malinowymi pomidorami,świeżą bazylią ,czosnkiem i oregano w sam raz na późne śniadanie ;-) lunch albo wieczorne biesiadowanie
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117846
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3080
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1998
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117846
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3080
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1998
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Składniki
wyrabiamy ciasto na pizzę: łyżeczkę drożdży zalewamy gorącą wodą ( filiżanka ) dodajemy łyżeczkę cukru,mieszamy i odstawiamy na 10,15 min aby zaczyn popracował mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski ,dodajemy szczyptę soli,wlewamy drożdże i malutką filiżankę oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto-wszystko ręcznie-smakuje najlepiej-ugniatamy,lepimy pièkną kulę ciasta - zostawiamy w misce,przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok 1 godzinę
w tym czasie przygotowujemy sos do pizzy: 4,5 pomidorów pelati ( bez skóry ) wkładamy do wysokiej miski,dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,łyżkè oregano,łyżeczkę koncentratu,szczyptę soli i cukru i miksujemy bardzo krótko na gęsty (ale nie gładki sos ) ,jeżeli za gęsty dodajemy 1,2 łyźki soku z pelati
blachę do pieczenia pizzy smarujemy olejem wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i ręcznie rozciągamy na wszystkie strony,unosimy ( ciasto fantastycznie się rozciąga pod własnym ciężarem ),układamy na blaszce,dziurkujemy widelcem,smarujemy sosem,skraplamy odrobiną oliwy,układamy poszarpane kawałki mozzarelli i pieczemy w 200 stopniach przez 15,20 minut
podajemy z kawałkami pomidora malinowego,posypaną zmielonym pieprzem,odrobiną oregano,polewamy oliwą z oliwek i zagryzany świeżą bazylią i pietruszką ;-) Smacznego ;-)