Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłam zrobić margheritę w nowej odsłonie z dwoma serami: żółtym ( gouda) i śmietankowym. Jako dodatku użyłam pysznych, sezonowych pomidorów. Polecam :)!!!
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 64
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2442
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 528
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 874
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 64
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2442
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 528
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 874
Składniki
Ciasto: Rozczyn: Mleko podgrzać w garnuszku. Ciepłe mleko przelać do miseczki, dodać drożdże i cukier. Całość wymieszać i pozostawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiać przez sito mąkę, wlać olej i dodać szczyptę soli. Składniki lekko przemieszać i zrobić lekki dołek. W uformowany dołek wlać wcześniej przygotowany rozczyn i całość dalej mieszać łyżką, aż składniki ciasta lekko się połączą. Dalej ciasto wyrabiać rękami, aż nie będzie się do nich kleić. Wyrobione ciasto uformować w kulkę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 30-50 oC i wyłączyć go pozostawiając zamknięty. Ściereczkę kuchenną lekko zwilżyć wodą i przykryć nią ciasto. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie jak wyrosło wyjąć je z piekarnika, podsypać lekko mąką jak jest za wilgotne i wyrobić, aż będzie plastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Sos pomidorowy: Do miseczki przełożyć ketchup, przecier pomidorowy, dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Gotowy sos rozłożyć równomiernie na pizzy. Serki śmietankowe pokroić i wyłożyć nimi boki pizzy. Ciasto po bokach pizzy zagiąć. Na pizzę wyłożyć pozostałe dodatki pizzy i posypać oregano do smaku.
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 215-220 oC przez 15-18 minut.
Pizza jest gotowa :) Smacznego:)!!!!